Nega Kože

Hidratacija: Osnove nege

0
Manjak tečnosti, osim što se odražava na koncentraciju, raspoloženje i kratkoročnu memoriju, loše utiče i na naš izgled. Vreli letnji dani i UV zračenje dodatno oduzimaju vodu neophodnu našoj koži da bi izgledala jedro i blistavo
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mr ph. Tatjana Krunić
Eucerin Srbija

 

foto: Tatjana Krunić

Odgovor na pitanje da li je vaša koža masna veoma je jednostavan. Pređite prstom preko površine i prepoznaćete masni sloj, takozvani sebum. Kožu koja stari prepoznaćete najpre po sitnim, potom i dubljim borama, a kasnije po gubitku volumena. Ali, kako utvrditi da li je vaša koža dehidrirana? Da sačekate da godine pokažu kako je na vašem licu više bora nego kod vaših prijateljica, jer koža koja je sklona dehidrataciji više se bora? Loša ideja, složićete se.


Ipak, postoji jednostavan način da utvrdite da li je vaša koža dehidrirana. Zagledajte se u ogledalo – da li vaša koža nema jedrinu i izgleda umorno? Dodirnite svoje lice nakon jednostavnog umivanja vodom – imate li osećaj da je površina vaše kože, posebno delovi na obrazima, krta, da šušti kao da ste dotakli papir?

 

NEDOSTATAK VODE

 

Ljudski organizam može da izdrži bez hrane nedeljama. Opstanak bez vode, s druge strane, broji se danima. Nedostatak vode odražava se na koncentraciju, raspoloženje i kratkoročnu memoriju, ali i na to kako izgledamo. Razlog je veoma jednostavan – gornjem rožnatom sloju kože neophodna je tečnost da bi funkcionisao i izgledao sveže i zdravo.


U nedostatku vode ovaj sloj postaje krt, suv i neophodna mu je hidratacija. Konstantnim hidriranjem epiderma iznutra, jača se barijerna funkcija kože, održava se njena elastičnost i poravnavaju sitne bore. Pored toga, adekvatna hidriranost omogućava enzimima da rade svoj posao na revitalizaciji, a rezultat je očigledan – bolje hidrirana koža izgleda mekše i lepše.


Na veću potrebu kože za hidratacijom utiču mnogi negativni uticaji kojima je izložena: vrućina, hladnoća, UV zračenje, stres i loše životne navike, poput pušenja ili upotrebe neodgovarajućih kozmetičkih preparata. Zato je za negu, posebno tokom leta, neophodno izabrati proizvode koji pokreću prirodni mehanizam hidratacije kože.


Otkriće da je nivo akvaporina – mikroskopskih kanala koji su odgovorni za distribuciju vode do ćelija u dubinskim slojevima – direktno povezan s pojavom dehidrirane kože, donelo je 2003. godine Nobelovu nagradu za hemiju naučniku Piteru Agriju. Tragom ovog otkrića, Eucerinov naučni tim, nakon dugogodišnjeg istraživanja, pronašao je savršen akvaporin stimulator: gliko-glicerol. Gliko-glicerol podstiče stvaranje novih kanalića u našoj koži, a mreža akvaporina omogućava prolazak vode u dublje slojeve epiderma. Više vodenih kanala znači više hidratacije i bolju distribuciju do svih ćelija kože.
 

makonda-tracker