Romana Panić: Neodoljiva snaga zavođenja

Mada je dvanaest godina bila plavuša, pevačica Romana Panić skupila je hrabrost da promeni boju kose i postane brineta, a čak je u jednom trenutku bila dovoljno smela i da se ošiša na kratko, ali sada ističe da nikada više neće potpuno skratiti svoju dugu kosu
0
1 / 4 Foto: Miloš Nadaždin

Kada je pre tri godine odlučila da radikalno promeni imidž, pevačica Romana Panić poverila nam je svoje beauty tajne i otkrila kako neguje kosu, koja zbog njene profesije uvek mora da izgleda besprekorno.

Još od antičkih vremena friziranje, kao umetnost oblikovanja kose i promene njenog prirodnog izgleda, predstavlja važan deo ženskog i muškog stajlinga.  Njeno skraćivanje i vezivanje od davnina je ljudima predstavljalo način da se ona ukroti kako im ne bi smetala u vršenju različitih poslova. U davna vremena je dodatno sređivanje kose bilo izraz ljudske želje da se doteraju i budu drugačiji, a tako je i danas, kada se devojke i momci odlučuju za veoma zanimljive frizure kojima privlače pažnju drugih. Pevačica Romana Panić odlikuje se smelošću, jer je hrabro napravila radikalne promene i od dugogodišnje plavuše postala zavodljiva brineta.

- Od tinejdžerskih dana sam imala dugu kosu i nekako mi se činilo da ona ženi daje moć. Kada sam objavila prvi album, ošišala sam se na kratko i osećala se izuzetno neobično. Pored toga, bila sam plavuša čak dvanaest godina, a onda sam se ofarbala u braon i sada sam prezadovoljna svojim izgledom. Smeđe nijanse su mnogo jednostavnije za održavanje, a nedavno sam uradila i nadogradnju i iako to pomalo uništava vlasi, možda ću se ponovo odlučiti na taj korak. Moj hairstyling uglavnom zavisi od toga kako sam raspoložena. Nastupi su mi energični i na njima se mnogo znojim tako da je moja frizura uništena već deset minuta nakon izlaska na scenu i primorana sam da improvizujem.

Hairstyling je nekada ukazivao i na status određene osobe. Primitivni ljudi su u kosu kačili kosti, perje i druge predmete kako bi zadivili pripadnice suprotnog pola ili zaplašili svoje neprijatelje, a među Galima je duga kosa, koju su morali da ošišaju kako bi potvrdili pokornost Cezaru, označavala viši status. Frizura je u prošlosti mogla da ukaže na godine i bračno stanje − u Evropi su devojke u srednjem veku nosile otkrivenu raspuštenu kosu, dok su ugledne udate žene glavu prekrivale velom. Pred kraj tog perioda frizure su počele da se menjaju prateći promene u modi, pa su se u XVII veku dvorani ugledali na ćelavog Luja XIV, koji je nosio periku. U prošlom veku su gotovo sve dame, bez obzira na materijalno stanje, nastojale da imitiraju hairstyle filmskih zvezda.

Do pre stotinak godina modni diktati su bili relativno strogi i trendove su pratili samo pripadnici više klase, a danas je naglasak na neformalnosti i individualizmu, pa žene i muškarci teže tome da odaberu frizuru, boju kose ili periku koja im najviše odgovara.

Važno je imati na umu da oblikovanje kose zavisi od forme lica koje bi trebalo da što više liči na savršen oval. U svakom slučaju, najbolje je da je kosa zdrava, pa se ona mora redovno negovati − prati, hraniti i šišati, bar pola centimetra mesečno, jer to doprinosi njenom bržem rastu.

BUDI DRUGAČIJA

Danas je naglasak na neformalnosti i individualizmu, pa žene i muškarci teže tome da odaberu frizuru, boju kose ili periku koja im najviše odgovara

ADEKVATNA NEGA

Kosa mora da bude zdrava i neophodno je da redovno vodite računa o njoj, negujete je, perete i hranite preparatima koji joj odgovaraju

ZA LEPU I SJAJNU KOSU

Da bi ona brže rasla i bila sjajna, izuzetno je bitno da jednom mesečno skraćujete krajeve i koristite pakovanja koja pogoduju vašem tipu kose

Ana Rundo Mitić

Tekst je objavljen u 73. broju magazina Story, 13. februara 2007. godine.

makonda-tracker