Nada Macanković: Čarolija koja traje

Glumica Nada Macanković najviše voli osvežavajuće toaletne vode, a prilikom izbora odgovarajuće mirisne note najvažnije joj je da ona odgovara njenoj koži, koju najčešće premazuje mlekom sa aromom badema
0
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Kada smo pre dve godine radili rubriku Beauty, šarmantna glumica Nada Macanković otkrila nam je da ima veoma istančan ukus kada je reč o parfemima, pa zato kada pronađe savršenu mirisnu notu za sebe, u stanju je da je ne menja prilično dugo.

- Radije biram osvežavajuće toaletne vode, nego same parfeme. Ne volim slatke, ali ni voćne mirise, a prilikom izbora najbitnije mi je da mi ta aroma dobro pristaje, jer na različitim tipovima kože jedan parfem može da deluje potpuno drugačije. Nemam posebne mirise za dan i noć, niti one koje koristim samo u određenom godišnjem dobu, već sam gotovo uvek verna jednoj noti. Trenutno koristim The One, marke Dolce and Gabbana, a najduže sam konzumirala Givanchyjev Irresistible koji i danas, u trenucima kada sam dobro raspoložena, nanesem pred neki izlazak. Volim da odlazim u drogerije i isprobavam različite toaletne vode, ali kada nađem neku koja mi savršeno odgovara u stanju sam da je koristim i po dve, tri godine. Za osvežavanje tela ne koristim dezodoranse u spreju, niti one u rol-on pakovanju, već isključivo u stiku koji mi najviše prijaju. Dopadaju mi se oni sa neutralnim mirisom - ne moram da ih usklađujem sa parfemom koji u datom trenutku koristim. Važno mi je da i mleko za telo ima prijatnu aromu, mada nikada nisam kupovala parfimisane losione, uprkos tome što velike svetske kozmetičke kuće uz svaku toaletnu vodu proizvode i odgovarajuće kreme i kupke. Najviše mi se dopadaju mleka koja mirišu na badem, pa takva najčešće upotrebljavam.

KOLIKO TRAJE PARFEM

Svaki parfem predstavlja mešavinu nekoliko, a nekada i više stotina mirisnih nota čiji jedinstveni skup daje osobenost njegovoj aromi. Mirisne note se dele na visoke, srednje i niske. Visoke isparavaju najbrže i obično se zadržavaju na koži pet do deset minuta, a najčešće sadrže arome citrusa, mente, voća i laganih začina. Srednje se veoma često osete nakon petnaest minuta, traju oko jedan sat, a sastoje se od cimeta, mirisa šume ili mahovine. Niske, odnosno bazične, jesu one koje traju nekoliko časova i predstavljaju srž svakog parfema. Sastoje se od dugotrajnih aroma kao što su miris drveta, duvana ili teških začina poput bibera.

KAKO ODABRATI PRAVI

Miris nije uniforma, pa nemojte dozvoliti da vas trend zavede. On mora odavati posebnost, ako ga kupujete za poklon poznatoj osobi idite uvek na sigurno. Ako to ipak činite za nekog koga nedovoljno poznajete, tražite u parfimeriji probne papiriće koje ponesete kući pa ih čuvate nekoliko dana i tek tad napravite izbor. Parfem nikada ne isprobavajte tako da ga naprskate u poklopac flašice. Mirišući čep, osećate samo bazu, a srce i glava će vam ostati nepoznati. Zato ga treba poprskati po koži, jer na svakoj miriše drugačije. Tom prilikom nikako ne treba trljati ruku o ruku, veća ga treba naprosto pustiti da se osuši. Najbolje je kupovati parfem posle podne, a maksimum je da probate tri različita kako vam receptori ne bi bili zasićeni. Definitivnu odluku treba doneti posle nekoliko sati.

Ivana Nikolić

Tekst je objavljen u magazinu Story, u broju 117, 18. decembra 2007. godine.

makonda-tracker