oprez

Ova mešavina ne eliminiše karijes i izbeljuje zube!

0

Na ovaj recept ste sigurno naišli, a stručnjaci kažu - ne gubite vreme jer ne funkcioniše!

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Internetom i društvenim mrežama već neko vreme kruže recepti za domaće paste za zube, za koje se tvrdi da mogu da izbele zube.

Uglavnom su u pitanju sredstva koja se mogu naći u kuhinji, uključujući kokosovo ulje, za koje se čak tvrdi da može da izleči karijes i zameni čišćenje zuba. Prema tvrdnjama na raznim portalima, forumima itd. korišćenje "uradi sam" proizvoda na bazi kokosovog ulja može potpuno da se izbegne odlazak stomatologu, ali ni za jednu od ovih tvrdnji ne postoji dokaz.

Trenutno ne postoje pouzdane naučne studije koje bi pokazale da korišćenje ulja smanjuje karijes, izbeljuje zube ili poboljšava oralno zdravlje i stanje – navodi Američko stomatološko udruženje (ADA). – Zbog manjka naučnih dokaza, Američko stomatološko udruženje ne preporučuje tretman uljem u okviru dentalne higijene. ADA i dalje preporučuje da za održavanje dobrog zdravlja zuba perete zube dva puta dnevno po dva minuta pastom za zube s fluorom, čistite koncem između zuba jednom dnevno i da ne koristite duvan.

 

Jedan od popularnih recepata je mešavina od kokosovog ulja, kurkume i sode bikarbone, koji prilažemo u nastavku.

 

Za ovu moćnu mešavinu potrebno vam je samo 4 kašike kurkume u prahu, 5 kašika organskog kokosovog ulja i 2 kašike sode bikarbone.

Kurkuma se može koristiti i za poboljšanje zdravlja i izgleda, kao što je efikasna u izbeljivanju kože, tаkоđе mоžе pružiti nеvеrоvаtnе rеzultаtе u izbеlјivаnju zubа.

Postupak:

U maloj posudi pomešajte kurkume i sodu bikarbonu a zatim dodajte kokosovo ulje.

Koristeći viljušku, dobićete gustu, homogenu, narandžastu pastu. Nanesite veću količinu na četkicu za zube i trljajte ih 2 minuta, a onda dobro isperite vodom. 


 

makonda-tracker