Leontina Vukomanović: Plavo, volim te plavo

Pre petnaest godina pevačica i kompozitor Leontina Vukomanović prvi put je promenila boju kose, a posle mahagoni crvene, probala je kako joj stoje svetliji pramenovi, a potom je izabrala nijansu plave kojoj je i danas verna
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

U intervjuu koji je dala za magazin Story u decembru 2007. godine, pevačica i kompozitor Leontina Vukomanović otkrila je da je kao medijska ličnost spremna na sve vrste transformacija i eksperimenata kada je reč o stajlingu, a svoju kosu već godinama boji u svetloplavu nijansu koja joj najlepše stoji.

- Kada sam se prvi put ofarbala, pre gotovo petnaest godina, izabrala sam tamniju nijansu mahagonicrvene. Ta boja je potom varirala između smeđecrvene i mahagoni, ali uglavnom je bila tamna. Moj prvi odlazak kod frizerke Duške Bogataj, koja se i danas brine o mojoj kosi, zbog nastupa na MESAM-u, rezultirao je time što mi je kosu ofarbala u boju meda, potom mi je izvukla svetlije pramenove i veoma brzo postala sam plavuša. Brojne reakcije okoline, pa i moje frizerke, govore da je plava zapravo moja boja. Ne bih mogla sama dobro da ofarbam kosu, pa se najradije prepuštam Duškinim veštim rukama. Ne želim da eksperimentišem sa nijansama, ni sa kvalitetom farbi, najviše mi odgovaraju one marke L’Oreal. Pakovanja, specijalne kreme, trik preparate, ampule, pa i sam šampon takođe bira moja frizerka. Vodim računa da se ne feniram preterano, a kada su velike vrućine, napravim pletenicu. Na sreću, imam blago talasastu kosu, pa ponekad, kad nemam nimalo vremena za feniranje, imam običaj da je izgužvam, uz pomoć specijalnih L’Orealovih krema. Obožavam da nosim kape i šešire, a utisak je potpun kad na isfeniranu kosu stavim dobar modni detalj, kao što je beretka. Ne smatram da je kosa pravi odraz nečije ličnosti, to je pre svega talenat i rad, ono čime uspevate da ostavite trag ispod zvezda.

PRAVO VREME ZA PROMENE

Jesen je idealno vreme za odabir nove boje kose. Vazduh je nešto vlažniji, a kosa oštećena od sunca, ne izgleda baš najsjajnije. Drastične promene više nisu u modi, a pošto nije naučno dokazano da su plavuše posebno senzualne, crnke temperamentne, a riđokose vatrene, trend ove jeseni i zime može da bude ona boja koja najbolje pristaje uz vaš ten. A da bi bila jaka i čvrsta, treba odabrati šampon koji odgovara koži glave. Ukoliko vam je kosa obojena, birajte šampone sa specijalnim dodacima i uljima. Farbana kosa je često suva i gubi na bujnosti, zato kada je operete i dobro isperete, u teme pažljivo utrljajte regenerator. Nakon što on odstoji nekoliko minuta, laganim i nežnim pokretima ga isperite i to mlakom vodom.

ZNAČAJ VITAMINA B

Dve nedelje pre farbanja treba primeniti dubinski tretman za negu kose, a nije loše i skratiti rascvetale krajeve. Posle pranja kosu ne treba uvijati u peškir jer će se na taj način zamrsiti, što će otežati češljanje. Bojene vlasi su osetljivije od nefarbanih, pa ih zbog toga treba raščešljavati širokim četkama kako se kosa ne bi kidala. Tokom feniranja ne bi trebalo približavati fen na manje od dvadeset centimetara od glave da bi se izbeglo isušivanje i loš uticaj na samu dlaku. Na volumen kose veoma utiče i način ishrane, a naročito je važan vitamin B.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u magazinu Story, u 116. broju, 11. decembra 2007. godine.

makonda-tracker