Ivana Peters: Šarm umesto intenzivne šminke

Pevačica Ivana Peters kožu neguje proverenim kremama i retko ide kod kozmetičara, a dekorativnu kozmetiku koristi u specijalnim prilikama i tada se odlučuje za jarkocrveni ruž i blago rumenilo
0
1 / 5 Foto: Milena Rakočević

Neposredno pred Novu 2008. godinu, Ivana Peters, pevačica rok grupe Negative koja će 13. novembra održati koncert u Hali sportova, fotografisala se za beauty editorijal magazina Story i otkrila svoje male kozmetičke tajne.

Ivana Peters crte svog lica retko prepravlja šminkom, a i kada se za to odluči, najčešće se prepušta profesionalcima.

- Svakodnevno upotrebljavam blagi korektor za predeo oko očiju, sjaj za usne i maskaru, a nikada ne stavljam mnogo rumenila. Zbog toga mi, posebno šminkeri, često kažu da sam bleda. Jedino tokom novogodišnjih praznika volim jače tonove na obrazima, pa mi nije strano da na lice stavim i šljokice. To praktikujem još od detinjstva, jer je mama Vesna moju sestru Nevenu i mene šminkala stavljajući nam zvezdice i šljokice. Njih volim da koristim i zbog posla, ali ukoliko nastupam negde na otvorenom od šminke te vrste nema ništa. Najčešće usne namažem crvenim karminom, a sve ostalo prilagođavam garderobi koju u datom trenutku imam na sebi. Za negu kože uglavnom upotrebljavam dugotrajne kreme, kao što je na primer La Preire, a povremeno koristim i maske za negu lica, dok kod kozmetičara ne idem često. Make up skidam sapunčićima i specijalnim maramicama, a potom se umivam. Kosa mi je prirodno kovrdžava. Dok sam se šišala više sam je maltretirala farbanjem, što sada ne činim, pa je negovanija i bez oštećenih krajeva. Skeptična sam kada mi neko kaže: Kosa će ti biti zdravija, ako na nju staviš pakovanje. Smatram da zdravlje kože i kose zavisi od načina na koji se hranimo i da je neophodno u organizam unositi dovoljnu količinu vode.

Nesavršena, a lepa

Uvek se možete poigrati nedostacima i pretvoriti ih u svoj zaštitni znak. Osmeh sa razmaknutim zubima može dati licu seksi izgled, pa u tom slučaju šminkom treba naglasiti oči, a usne moraju izgledati što prirodnije. Da bi se smanjila širina visokog i širokog čela, dovoljno je osenčiti ga malo sa svake strane.  Ako je nos izražen, ne preporučuju se korekcije senčanjem pomoću pudera različitih nijansi. U tom slučaju ne stanjujte obrve i ne pravite veliki razmak između njih. Podizanjem linije obrva stvara se otvoreniji izraz lica. Šminka na očima treba da bude naglašena, a pre svega treba naglasiti spoljašnje krajeve kapaka.

Mane neka budu ukras

Ako se mladež pokrije puderom, treba ga naglasiti smeđom olovkom. Za prikrivanje mitesera, mrlja ili akni, na sredini lica olovkom tamnosmeđe boje mogu se nacrtati lažne pegice, u koje se pretvaraju male nepravilnosti. Sitne oči treba povećati šminkom tako što ćete u unutrašnji ugao oka staviti svetlu senku i tako ih i razdvojiti i, a nešto tamniju boju na sredinu kapka, dok se najtamnija maže na spoljašnji ugao oka. Linija ispod oka treba da bude iscrtana horizontalno ili blago zakrivljena nagore. Tankim usnama treba olovkom zaobliti uglove i upotrebljavati sjajne ruževe intenzivne tamne boje.

Nikola Rumenić

Tekst je objavljen u magazinu Story broj 119/120, koji je objavljen 31. decembra 2007. godine.

makonda-tracker