Maja Nikolić: Poljupci bez otisaka

Pošto joj je zbog profesionalnih obaveza lice često prekriveno intenzivnom dekorativnom kozmetikom, pevačica Maja Nikolić privatno, osim vodootporne maskare, nikada ne koristi jaku šminku i sasvim je sigurna da u tome leži tajna njenog negovanog izgleda
1
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Vodootporan make up idealno je rešenje za dame koje ne odustaju od zavodljivog izgleda ni u vanrednim situacijama u kojima obična šminka nije postojana. Iako je ne treba koristiti uvek, nezamenljiva je za večernje izlaske i đuskanje u diskoteci, kišno vreme, plažu, bazen, suze... Neke žene ništa ne prepuštaju slučaju, pa čak i dok plivaju ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima, ne zaboravljaju da se našminkaju, jer će možda baš tad sresti onog pravog.

Šminka se najlakše razmazuje i nestaje sa očiju i usana, pa su vodootporne olovke, maskare i trajni ruževi u letnjem periodu neophodni rekviziti u neseseru svake devojke. Na visokim temperaturama šminka se topi, a karmin se ponekad mora popravljati i po nekoliko puta u toku dana ili večeri.

Zbog toga što njena profesija podrazumeva efektan scenski look, pop pevačica Maja Nikolić privatno izbegava dekorativnu kozmetiku i nastoji da kožu lica odmori od teških pudera, senki, rumenila...

- Od trinaeste godine profesionalno se bavim pevanjem, pa mi je lice često prekriveno šminkom. Iako uvek koristim najkvalitetnije proizvode, najviše volim da sam bez šminke. Zato privatno izbegavam da koristim make up i to je tajna mog negovanog izgleda. Kada završim sa obavezama i dođem kući, nije mi teško da lice dobro očistim sredstvom za skidanje šminke, a potom ga isperem i losionom. To ume da traje i više od pola sata. Pošto nosim sočiva, zbog čega su mi oči posebno osetljive, koristim vodootpornu Max Factor ili Clinique maskaru.

Većina kozmetičkih kuća pored običnih maskara u ponudi ima i one vodootporne i to s različitim efektima i u više boja - crna, braon, tirkizna ili plava - ali i one koje produžavaju trepavice i daju im veći volumen. Zahvaljujući specijalnom bezbojnom gelu, omiljena maskara veoma lako može postati waterproof, jer on posle nanošenja na trepavice na njima stvara nevidljivi zaštitni sloj i sprečava razlivanje šminke.

Leti je preporučljivo koristiti tečna rumenila, kao i ona u tubi ili stiku, koja se duže zadržavaju na licu, a nanose se prstima u tankom sloju. Bronzane nijanse pristaju ženama sa tamnijim tenom, čije će lice tako izgledati prirodno preplanulo, dok damama svetlije puti više leže roze ili kajsija tonovi.
Pri korišćenju ove vrste make upa treba upotrebljavati adekvatne proizvode za čišćenje lica, koji su uglavnom jači od mleka za uklanjanje obične šminke i najčešće su u obliku gelova ili losiona.

ŠARENE TREPAVICE

Osim crne, braon, tirkizne ili plave maskare, možete izabrati i onu koja produžava trepavice i daje im veći volumen

BOJE ZA OBRAZE

Pošto još ne postoje vodootporna, leti se preporučuje korišćenje tečnih rumenila, kao i onih u tubi ili stiku, koja se duže zadržavaju na licu

VAŽNO UPOZORENJE

Preparati za skidanje vodootporne šminke jači su od običnih i sa kože uklanjaju masnoću koja je štiti od štetnih uticaja, a mogu i da je isuše

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u magazinu Story, u broju 99, 14. avgusta 2007. godine.

makonda-tracker