Pokušajte!

4 biljke koje prirodno izbeljuju zube i štite desni

0

Žutilo i mrlje na zubima uzrokovani su prehranom, pićem i lošim navikama, a kako biste ih uklonili, ne morate da kupujete skupe paste za zube, već zaveznika potražite u prirodi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Donosimo vam četiri jestive biljke koje mogu izbeliti zube!

Jagode

Kiseline iz jagoda mogu ukloniti žute mrlje na zubima. U posudi zgnječite jagode i smesu nanesite na četkicu za zube. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

Ulje kokosa

Takozvani oil pulling je drevna ajurvedska tehnika održavanja higijene usne duplje. Osim što čisti zube, ulje sprečava stvaranje bakterija koje uništavaju zube i desni. Grgorite kašičicu ulja oko petnaest minuta i ispljunite, a nakon toga zube operite na uobičajen način.

Kurkuma

Ovaj indijski začin idealan je za uklanjanje mrlja sa zuba, ali i za ubijanje bakterija. U kašičicu kurkume u prahu dodajte par kapi mlake vode i izmeštajte dok ne dobijete pastu. Mešavinom iščetkajte zube i dobro ih isprerite ili operite na uobičajen način. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

Koren sladića

Ova čarobna biljka ubija gljivice, bakterije, smanjuje upalu grla, ali i čisti zube. Žvaćite komad korena ili njime dobro istrljajte zube. Mešavinom četkajte zube svaki treći dan.

makonda-tracker