ne zalećite se

Ova prirodna pasta za zube neće vam pomoći da odložite posetu stomatologu - nema dokaza da deluje

0

Popularna domaća mešavina nije dokazano efikasna protiv karijesa i naslaga, ističu stručnjaci

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Internetom i društvenim mrežama već neko vreme kruže recepti za domaće paste za zube, za koje se tvrdi da mogu da izbele zube.

 

Uglavnom su u pitanju sredstva koja se mogu naći u kuhinji, uključujući kokosovo ulje, za koje se čak tvrdi da može da izleči karijes i zameni čišćenje zuba. Prema tvrdnjama na raznim portalima, forumima itd. korišćenje "uradi sam" proizvoda na bazi kokosovog ulja može potpuno da se izbegne odlazak stomatologu, ali ni za jednu od ovih tvrdnji ne postoji dokaz.

 

Trenutno ne postoje pouzdane naučne studije koje bi pokazale da korišćenje ulja smanjuje karijes, izbeljuje zube ili poboljšava oralno zdravlje i stanje – navodi Američko stomatološko udruženje (ADA). – Zbog manjka naučnih dokaza, Američko stomatološko udruženje ne preporučuje tretman uljem u okviru dentalne higijene. ADA i dalje preporučuje da za održavanje dobrog zdravlja zuba perete zube dva puta dnevno po dva minuta pastom za zube s fluorom, čistite koncem između zuba jednom dnevno i da ne koristite duvan.

 

Jedan od takvih medicinski neutemeljenih recepata je onaj za pastu od kokosovog ulja, sode bikarbone, eteričnog ulja metvice i stevije, koji prilažemo u nastavku.


Sastojci:
3 kašike devičanskog kokosovog ulja
2-3 kašike sode bikarbone
1 kašičica ekstrakta stevije (oko 50 mg) radi slatkastog ukusa (ili ½ kašičice suvog mlevenog lišća stevije)
15-20 kapi eteričnog ulja metvice (i/ili cimeta, pomorandže,…)


Postupak:
Rastopiti ili malo omekšati kokosovo ulje. Ako je ulje u tvrđem stanju koristite viljušku, a ako je u tekućem stanju koristite kašiku. Umešajte druge sastojke i dobro promešajte. Ako koristite potpuno rastopljeno kokosovo ulje, moraćete da promšate nekoliko puta dok se smesa hladi kako bi se soda bikarbona fino rasporedila i povezala.

Stavite smesu u tubu (može se kupiti prazna tubica u apoteci na koju se naknadno stavi čep s užim otvorom za istiskivanje ili u malu teglu (možete napraviti različite teglice za svakog člana porodice).
Ostavite da se pasta ohladi i stisne.

Korišćenje i čuvanje:
Istisnuti iz tubice ili umočiti četkicu za zube u teglicu i naneti malu količinu paste. Takođe možete koristiti i malu kašiku da stavite pastu iz tegle na četkicu. Teglicu ili tubicu držite dalje od izvora toplote i svetlosti zbog eteričnih ulja.

 

makonda-tracker