Pet najvećih grešaka u kuhinji i ispravke koje će oterati nove kilograme:
1. Pogrešno korišćenje ulja
Brojne vrste ulja nisu prilagođene visokim temperaturama ili tačnije nemaju visoku tačku ključanja, prilikom čega dolazi do uništenja svih hranjivih sastojaka i stvaranja supstanci loših za zdravlje. Najbolje je stoga za prženje koristiti ulje uljane repice i palmino ulje, dok je maslinovo ulje idealno konzumirati sveže u salatama ili dodano na samom kraju kuhanja u jelo.
2. Loša procena porcije
Prilikom serviranja hrane na tanir porciju obično merimo odoka što je i te kako pogubno za našu liniju. Naime, u kontrolisanju porcija pomoći će vam jednostavan savet, na tanjir prvo odvojite polovinu količine koju mislite da možete pojesti, a ukoliko niste siti nakon takve porcije dopustite sebi tek par dodatnih zalogaja.
3. Doslednost u praćenju recepta
Sledite li recept bez izuzetaka od malih promena gubite mogućnost da jelo učinite zdravijim. Naime, za većinu baznih sastojaka recepta postoje zdravije alternative, pa tako na primer umesto cele šoljice pavlake možete koristiti pola, a ostatak doze nadomestiti pireom od avokada. Takva promena znano će smanjiti broj kalorija i masnoća, a neće promeniti teksturu i ukus jela.
4. Probanje jela tokom pripreme
Sve dok se grickanje tokom pripreme obroka svodi na zalogaje povrća oprostivo je, međutim grickate li jelo tokom pripreme u nekoliko navrata pa hleb namačete u umaku ili jedete testeninu dok umak ne prokuha tad nakupljate dodatne kalorije. Kako bi izbegli lošu naviku ispijajte vodu dok kuhate, a za svaki zalogaj pre obroka stavite manje jela na tanjir.
5. Izbegavanje novih svežih začina
Sol, šećer i masnoće su pojačivači okusa koje najčešće stavljamo u svako jelo ne razmišljajući kako količinu kalorija jela na taj način dramatično povećavamo. Naime umesto standardnih začina pokušajte koristiti sveže ili suhe biljke intenzivnog mirisa i zamamnog ukusa koje će svako jelo oplemeniti, a liniju tiela držati pod kontrolom.
Izvor: zadovoljna.ht