Beauty reporter: Vreme je za savršena stopala

0
Pored osnovne higijene, nega stopala ima i svoju estetsku stranu, a na koji način možemo da uradimo najbolji pedikir i prepoznamo pojavu raznih nepravilnosti, objašnjava naša stručna saradnica.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Dolaze topliji dani i počinje sezona sandala, papuča, japanki pa ne treba da zanemarimo ni svoja stopala. Na njih obično obratimo pažnju kada se pojavi neki problem. Stalna nega i pravilno lečenje mogli bi da zaustave oštećenja pre nego što se bolest proširi. Svakodnevni stresovi, dugotrajno stajanje, pretesne cipele, slaba cirkulacija i bakterijske infekcije mogu da dovedu do oboljenja stopala.

Jelena Laptošević, Kozmetičar

Promene na noktima

Žutilo nastaje iz dva razloga: zbog gljivica i ukoliko ne koristite podlogu pre lakiranja. Ako je nokat žute ili smeđe boje i ima neprijatan miris,  obratite se dermatologu koji će vam prepisati terapiju. Važno je da se nokat često skraćuje kako bi zaraženi deo što pre bio odstranjen. Nikako nemojte da koristite uljane kreme jer one onemogućavaju ozdravljenje. Plava i crvena boja nokta može biti i posledica hematoma ili ugruška krvi koji se u većini slučajeva pojavljuje zbog uticaja spoljašnjih fizičkih agenasa.  

Deformacije nokatne ploče

Kašikasti nokti nastaju zbog problema sa cirkulacijom, metabolizmom ili lekovima koje pijete, dok se duguljaste crte javljaju kada je povređen koren. Ako nokat uraste u kanal zanoktice, imamo urasle nokte. Tada je neophodno izvući taj urasli deo i očistiti kanal. Naravno, najbolje je da to uradi stručnjak. Nokte treba seći ravno jer ako eksperimentišete sa drugim oblicima, možete da izazovete problem urastanja nokta. Što se tiče dužine noktiju na nogama, oni moraju da budu uredno isečeni. 

Nepravilnosti na koži prstiju i nogu 

Tvrda koža nastaje na mestima gde je stopalo duže vreme izloženo pritisku. Cirkulacija se smanjuje, a zadebljali sloj potkožice počinje da peče i puca. Zato je tvrdu kožu potrebno često odstranjivati i mazati masnim kremama za omekšivanje kože. Nemojte da koristite nožice za skidanje kože već to prepustite svom pedikiru. Dovoljno je da posle tuširanja isturpijajte pete ili ih pre spavanja namažete nekom masnom kremom i do jutra one će biti mekane i nežne. Žuljevi nastaju na koži koja je izložena pritisku, najčešće na izbočenim delovima i peti. Ako se na žulju sakuplja tečnost, treba ga što pre probušiti da tečnost iscuri, ali ne smemo da sečemo kožu. Leti nosimo otvorenu obuću i zato je važno da češće negujemo stopala, a redovni pilinzi i korišćenje kreme se podrazumevaju. 

Priredio: Danilo Mašojević

makonda-tracker