Kako do zdrave kose?

0
Sigurno ste se zapitali šta treba da uradimo kako bismo imali zdravu i negovanu kosu? Poznato je da postoje različiti saveti o nezi kose uz pomoć prirodnih ili hemijskih tretmana, a koji je pravi i najjednostavniji način, objašnjava naša stručna saradnica

Na našem podneblju postoje različiti tipovi kose koji zahtevaju različit pristup prilikom nege. Opšte je poznato da su šamponi  proizvedeni u svrhu uklanjanja nečistoća, kako sa površinskog dela dlake, tako i unutar kutikule, ali i odstranjivanje izumrlih ćelija sa površine epiderma glave bez nepovoljnog uticaja na kosu, kožu ili zdravlje korisnika.  Prvi korak je – izabrati adekvatan šampon. U zavisnosti od tipa vlasi, problematike i stepena oštećenja, potrebno je pozabaviti se izborom šampona. U današnje vreme na tržištu postoji velika ponuda preparata za negu kose, ali na prvom mestu neophodno je fokusirati se na njihov sastav.

NEGA TANKE, LOMLJIVE KOSE BEZ VOLUMENA

Regeneratori za kosu imaju primenu da kosi obezbede sjaj i omoguće lako raščešljavanje posle pranja. Oni neutrališu negativan elektrostatički  elektricitet koji je na površini kutikule dlake najintenzivniji posle pranja kose, vlasima daju mekoću i punoću, a svojom kiselom sredinom sprečavanje prodiranje različitih nečistoća iz spoljašnje sredine i fizičko oštećenje i krzanje prilikom frizerskih tretmana. Osnovni sastav regeneratora ili maski za tanku, lomljivu kosu bez volumena jeste protein. On obezbeđuje čvrstinu i volumen vlasi. Normalno je da postoji prisustvo određene količine kožne masti (sebuma) na površini kože jer je osnovna funkcija lipoidnog filma da održava kožu i kosu u elastičnom stanju. Problematika dodatnog mašćenja kod ovakvog tipa kose nastaje korišćenjem jakih preparata ili iritacijom lojnih i znojnih žlezda svakodnevnim pranjem i tretiranjem kose, čime pospešujemo rad ovih žlezda i stvaramo dodatni sebum na temenu glave, ali i promenu PH vrednosti kože.

 

NEGA SUVE, ČEKINJASTE KOSE

Suva kosa nastaje kao posledica smanjenog lučenja lojnih žlezda i nedostatka sebuma ili zbog delovanja spoljašnjih faktora i hemijskog tretiranja usled nepravilnog tretiranja kose raznim mehaničkim sredstvima, visokim temperaturama prilikom oblikovanja frizure i hemijskim sredstvima koja se nanose na kosu. Da bismo kosi povratili sjaj, vlažnost i elastičnost, neophodno je koristiti preparate na bazi lipida da bismo nadomestili sve sastojke koji nedostaju poroznim vlasima.

Velika je zabluda koristiti silikonske kapi ili takozvane kristale koji daju trenutni efekat lepih krajeva, ali deluju kontradiktorno na duži vremenski period samim tim što oblažu površinu dlake i dodatno je suše. Bolje rešenje je korišćenje mleka za kosu koje sadrže blaže forme supstanci koje će poroznu kosu blago lipidirati, a ne sušiti. Treba izbegavati lakove i pene koji su pravljeni na bazi alkohola, pa samim tim povećavaju hidroskopnost.

PREPARATI ZA NORMALNU KOSU 

Vrlo retko nailazimo na ovakav tip kose. Ona je karakteristična po visokom sjaju, postojana je na dodir, mekana, poseduje uravnoteženo lučenje loja, odgovarajuću PH vrednost, pa je samim tim i manje problematična za održavanje. Ukoliko se ovakva kosa tretira bojom, neophodno je koristiti blage šampone i regeneratore za farbanu kosu u svrhu dugotrajnijeg očuvanja boje.

 

Piše: Ivana Bošnjaković, Hair stilistkinja www.frizerskisalonerdeljan.com

makonda-tracker