Botoks - lek i eliksir za dugu mladost

0
Postoje različita mišljenja o botoksu kao i o tome koja je njegova osnovna namena, kako se upotrebljava, ali i kada je pravi trenutak za njegovo korišćenje, objašnjava naš stručni saradnik.

Botoks se već godinama u svetu upotrebljava kao efikasan i moćan lek u medicinske i estetske svrhe. Prema podacima Američke asocijacije plastičnih hirurga, korišćenje botoksa u kozmetičkim tretmanima danas predstavlja najčešći vid estetskih intervencija. Osim u estetske svrhe, koristi se i terapeutski, za lečenje raznih oboljenja kao što su grčevi lica, distonija, preterano treptanje i slično. Njegova upotreba potpuno je bezbedna za zdravlje.

Danas se botoks smatra eliksirom mladosti koji mnogim damama daje besprekoran i svež izgled, ali vlasnik prve i najpoznatije Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u Srbiji, prof. dr Miodrag Colić otkriva da nisu samo žene te koje se podvrgavaju ovom efikasnom tretmanu. U poslednje vreme sve je više muškaraca koji žele da zadrže mladalački izgled i odgode nastanak bora na licu.

 

METODA PRIMENE BOTOKSA

 

Razblažene i prečišćene forme botulinskog toksina tipa A, to jest botoks, ubrizgava se injekcijom najčešće u predele gde su bore izražajne: čelo, između obrva, oko očiju... Na taj način neutrališu se nervi i mišići onemogućavajući pokrete mrštenja i stvaranja bora u tim regijama. Kao alternativa igli, postoje botoks kreme mada one nisu toliko delotvorne. Ubrizgavanje iglicom najefikasnija je metoda iako može biti pomalo bolna. Ali, ne bi ni bilo zahvalno očekivati savršene rezultate bez imalo muke. Trajanje efekata korekcije bora botoksom vrlo je individualno, ali prosek je 4 do 6 meseci. Dr Colić savetuje da treba izbegavati pokrete mrštenja i da ih ne treba ponavljati čak ni kada se vrati ta mogućnost kako bi se produžio efekat tretmana.

 

PRIRODNI IZRAZ LICA TRETIRANOG  BOTOKSOM

 

Lice tretirano botoksom ne mora, kako se to najčešće misli, imati neprirodan izraz i nemogućnost pravljenja grimasa. Prirodnost se postiže preciznim davanjem takozvanih baby doza, kao i onih minimalnih i površnijih na više mesta. Za to je neophodno veliko medicinsko znanje i iskustvo, ali i tačno poznavanje pravca pružanja i delovanja mimičnih mišića lica koji prave bore. U suprotnom, može se pogrešiti, a posledica će biti neprirodni izraz lica ili čak privremeni pad kapka. Vrhunski lekari specijalisti iz Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić ujedno su i instruktori ove tehnike u našoj zemlji koji na najprofesionalniji način pružaju ovu uslugu omogućavajući potpuno prirodan efekat podmlađenog i osveženog lica.

Piše: dr Miodrag Colić

makonda-tracker