Pripremite kosu za hladne jesenje dane

0
Zbog čega kosa više opada tokom jeseni, na koji način možemo da rešimo taj problem, ali i kako da pripremimo maske da bi kvalitet naših vlasi bio bolji, objašnjava naš stručni saradnik
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

Svetski naučnici tokom šest godina pratili su 800 zdravih žena i zaključili da se najviše kose izgubi upravo tokom jesenjih meseci. Koliko leto, sunce i morska voda prijaju kosi, tako su vetar, kiša i hladnoća dovoljno loši da dođe do njenog opadanja. Pored vremenskog doba - jeseni, opadanje kose može biti fiziološki očekivano kao i patološko - znak bolesti. Negativno na kosu mogu uticati lekovi, stres, nedostatak gvožđa, problemi sa štitnom žlezdom, drastične dijete i slično.

KAKO SPREČITI OPADANJE

Kako biste pomogli sebi da imate zdraviju i kvalitetniju kosu, savet je da probate da promenite neke loše životne navike. Najnovija istraživanja govore da, osim genetike, postoje i drugi faktori. Preterana konzumacija alkohola i pušenje povećavaju rizik  od opadanja i istanjivanja vlasi, a u tom slučaju najbolji savet je da se obratite dermatologu.  Posle letnjeg perioda, poželjno je skratiti krajeve bez obzira da li je kosa bila izložena samo suncu ili i morskoj vodi. Nakon šišanja na kraju leta poželjno je da pripremimo vlasi za period jesen-zima tako što ćemo uraditi tretman revitalizacije, dubinskog pranja ili, ono što se pokazalo najbolje poslednjih nekoliko godina, tretman potpune regeneracije punjenja kose keratinom, poznatiji kao brazilski tretman, ali bez ispravljanja kose, osim ako to neko ne želi.

NEGA U SOPSTVENOM DOMU



Za kućnu varijantu tretmana regeneracije kose mogu se koristiti razni serumi i šamponi koji se nalaze u slobodnoj prodaji. To su serumi ili šamponi od ruzmarina, kamilice, koprive i čička. Ruzmarin se može uključiti u ishranu ili se koristiti za ispiranje kose tako što se lišće ruzmarina kuva 10 minuta u običnoj vodi, a kada se ohladi, kosa se prelije tim proceđenim čajem pa se ispere hladnom vodom. Za kamilicu važi isti postupak kao i za ruzmarin. Kopriva se koristi tako što se njeno lišće opere i stavi u teglu sa maslinovim uljem. Tegla se drži na hladnom i tamnom mestu tri nedelje i nakon toga to ulje se upotrebljava za masažu vlasišta. Ulje čička takođe se umasira u vlasište i ono poboljšava rast kose i cirkulaciju krvi u folikulima dlake.

JESENJE HIT FRIZURE



Ove jeseni, klasičan bob ili paž frizura ponovo su apsolutni hit. Što se boja tiče, u modi su intenzivne nijanse, tako da, kada se farbate, to bi trebalo i da se primeti jer su već nekoliko godina bili zastupljeni prirodni, mat tonovi. Naravno, osim trenda, najmerodavnije je ono što svakoj ženi lepo stoji, zavisno od boja garderobe i nijansi koje koristi za svoji make-up.

Piše: Aleksandar Kapriš, frizer

www.aleksandarkapris.com

TAGOVI: 123lepota
makonda-tracker