Kako se rešiti masnih naslaga na stomaku?

0
Većina žena, ali i muškaraca, ima problem sa viškom masnih naslaga oko struka. O načinu na koji je najpogodnije stanjiti predeo stomaka na idealnih 89 centimetara, govori naša stručna saradnica.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stomak je mesto na kojem se zadržava najveći broj masnih ćelija, pa je  zbog toga odatle najteže skinuti višak sala. Iako ne postoji magična formula za njegovo uklanjanje na stomaku, objasnićemo vam uzročnike nastanka i širenja pojasa oko struka, ali i način na koji je preporučljivo da ga se oslobodite. Na ovom delu tela veoma često se lepe naslage sala, kako kod žena, tako i kod muškaraca, bez obzira na to da li je osoba gojazna ili ne. Masne naslage u predelu stomaka ne stvaraju nimalo lepu i vizuelno dopadljivu sliku, a taj problem često nije samo estetske, već i zdravstvene prirode. Međutim, ukoliko se pridržavamo određenih saveta, za kratko vreme možemo da imamo ravan i zategnut stomak. Izmerite struk u nivou pupka: smatra se da nije dobro ako traka za merenje pokazuje više od 89 centimetara kod žena, odnosno 102 centimetra kod muškaraca.

 

ZAŠTO I KAKO NASTAJU MASNE NASLAGE?

Uzročnici nastanka masnih naslaga na stomaku su: neadekvatna i neredovna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, usporen metabolizam, stres, posao koji zahteva dugotrajno sedenje, nedovoljno sna, alkohol, cigarete, smanjen unos tečnosti, brze i povremene dijete koje često izazivaju kontraefekat.

 

NEHIRURŠKO OBLIKOVANJE TELA

Jedan od načina na koji je moguće nehirurškim putem oblikovati telo nudi GP Contour centar uz pomoć revolucionarnog Med 2 Contour aparata. On podrazumeva individualni pristup kako bi se svaki klijent osećao posebnim, a aparatom se postiže uklanjanje masnih naslaga i celulita, kao i zatezanje i učvršćivanje kože. Pre tretmana treba popiti što više tečnosti (savetuje se dva litra vode). Čitav postupak traje od 45 do 75 minuta, prijatan je, bezbolan i ne zahteva vreme oporavka, pa se nakon toga možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. Tretmani se rade na sedam do deset dana, a nakon svakog preporučuje se smanjen unos ugljenih hidrata i fizička aktivnost.  

 

KORISNO JE ZNATI

Prvo što je potrebno da znate ukoliko želite da se oslobodite sala na stomaku jeste to da prekomerna upotreba namirnica koje sadrže visok procenat masti i ugljenih hidrata nije dobra za vaše zdravlje. Zato prilikom svakog obroka birajte namirnice koje imaju što veću vitaminsku, mineralnu ili proteinsku vrednost, smanjite unos hleba i pomenutih visokokaloričnih namirnica. Stalno pijte vodu i zeleni čaj jer oni ubrzavaju metabolizam. Preporučljivo je da konzumirate više manjih obroka tokom dana. Redovno vežbajte i trudite se da budete što aktivniji.

 

Piše: Milena Mijailović, viši fizioterapeut

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker