Povratite sjaj kosi nakon odmora

0
Dok ste se vi brčkale u slanoj vodi ili u bazenu prepunom hlora, vaša kosa bila je izložena brojnim štetnim uticajima. O tome kako da je povratite u život, govori naša stručna saradnica.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoje novi tretmani za kosu koji se rade na bazi kolagena i preporučuju se posle izlaganja vlasišta suncu ili vodi u kojoj je bilo mnogo hlora. Ti tretmani vraćaju elastičnost i sjaj, a ja preporučujem da se rade pre i posle odlaska na odmor. Poželjno je uraditi i hidrataciju vlasi, ali i tretmane organskim keratinom.

To je strukturni protein izuzetno koristan za negu kose. Postoje i mnoge maske bez parabena i drugih hemijskih dodataka koje su preporučljive za negu vlasi.

 

ČETIRI KORAKA DO SJAJNE KOSE

Tretman kolagenom traje sat vremena i obavlja se u četiri faze. Prvo se kosa pospe određenim šamponom, ali se ne radi klasično pranje, već iščišćavanje kože glave i samih vlasi. Sve što se vremenom nataložilo u tom predelu, skida se šamponom i nakon toga prelazi se na nanošenje maske koja treba da odstoji petnaestak minuta ispod primadona aparata za pakovanje kose.

Potom se sve to ispira i nanosi druga maska koja takođe treba da odstoji deset do petnaest minuta. Završna faza sastoji se u stavljanju mleka u spreju koje se ne ispira, već ostaje na kosi.

 

NEGA TOKOM CELE GODINE

Revitalizujuće maske neophodno je stavljati na dva ili dva i po meseca kako bi se efekti tretmana zadržali tokom čitave godine. Lako je primetiti da li je kosa izgubila sjaj i kada je pravi momenat za njeno obnavljanje i osvežavanje.

Tretmani se razlikuju u zavisnosti od toga da li je reč o farbanoj, prirodnoj ili prirodno kovrdžavoj kosi. Najbitnije je da su svi preparati kojom se tretira vlasište organski. Ja radim sa francuskom kućom Suptil u čijoj Green kolekciji postoji širok spektar boja i programa za negu.

Stalno izbacuju nešto novo, ali te preparate nemoguće je naći u slobodnoj prodaji zato što je preduslov za njihovo korišćenje pohađanje seminara koji se održavaju u Parizu. Svi gore navedeni tretmani veoma su pristupačni kada je reč o ceni i zato ih toplo preporučujem.

 

Piše: Svetlana Bubanja Bucka, frizerka

makonda-tracker