Kako pripremiti kožu za sunčanje

0
Preteranim izlaganjem UV zracima uništavamo elastična vlakna kože i ona počinje da se bora. O tome kako možemo na odgovarajući način da je zaštitimo, govori naša stručna saradnica.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Boranje i opuštanje kože ne mora uvek da bude posledica starenja, pogotovo ako redovno negujete svoje lice i telo. Daleko veći uticaj na starenje vaše kože ima dugotrajno izlaganje UV zracima koji uništavaju njena elastična vlakna. Treba uvek imati na umu da koža sve pamti, a opekotine od sunca koje ste zadobili u detinjstvu ili ranoj mladosti povećavaju rizik od nastanka malignih oboljenja.

 

SUNCE JE NEOPHODNO

Sunce je neophodno za zdravlje i lep izgled kože, ali samo ako je pre toga na pravi način zaštitimo. Pri svakom izlaganju suncu, koža stvara melanin koji joj daje boju i štiti je od ultraljubičastih zraka. Kod preteranog stvaranja melanina usled prekomernog izlaganja sunčevim zracima, smanjuje se broj melanocita, što dovodi do stvaranja pega na licu i rukama. Zato je pre upotrebe preparata za sunčanje neophodno uobičajeno negovati lice i telo losionom za čišćenje, nanošenjem hidratantnih krema, kao i seruma. Na tako pripremljenu kožu preparati za sunčanje daju bolje efekte.

 

ZAŠTITA PREMA TIPU KOŽE

Ako vam se koža brzo prilagođava suncu, možete koristiti gel za sunčanje sa manjim zaštitnim faktorom. On istovremeno hrani kožu i daje joj baršunast izgled, čuva njenu elastičnost i mekoću. Za preosetljivu kožu koja crveni pre dobijanja bronzane boje treba koristiti kreme sa potpunom zaštitom koje, pored kantariona i suncokreta, sadrže i ulje avokada, kalendule i ekstrakt aloe vere. Preporučljive su i one koje sadrže masnoće biljke karite, ekstrakt sleza, kao i vitamin A. Ovakvi preparati osim što vlaže i hrane površinski sloj epiderma, ublažavaju svaku eventualnu reakciju od pojačanog izlaganja suncu. Pored toga, ne zaboravite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare sa UV filterom. Budući da ne postoji stopostotna zaštita od štetnih UV zraka, direktno izlaganje suncu poželjno je pre podne do 11 i posle podne od 16 časova.

 

SAVET

Grickajte celer ili šargarepu jer su oni idealna zaštita kože pre i posle izlaganja suncu, uzimajte vitamine C i E koji regenerišu ćelije kože oštećene dugotrajnim sunčanjem. Odlični su cink, koga ima dovoljno u ribi, kao i selen. Tokom boravka na suncu izbegavajte parfeme i dezodoranse - koristite ih samo u večernjim časovima. Ukoliko imate neki ožiljak zaštitite ga peškirom jer su ti delovi posebno osetljivi na sunce. Takođe, unosite mnogo tečnosti. Postepeno izlaganje suncu i u vreme kad nije veliko zračenje, kao i mere zaštite, učiniće da uživate u letu i odmoru.

 

Piše: Dragica Kuzman Petrović, kozmetičar

makonda-tracker