Beauty reporter: Kako promeniti jagodice?

0
Da bi se dobio mladalački, svež izgled lica, ali i poboljšale njegove konture, poželjno je izvršiti određene korekcije. O tome da li je hirurški zahvat neophodan i koliko traje postoperativni period, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedna od relativno čestih procedura u našoj bolnici jeste i uvećanje jagodica. Njihova augmentacija radi se da bi se dobio mladalački, svež izgled lica, kao i da bi se poboljšale njegove konture. Nekada se ovom procedurom mogu rešiti urođeni ili stečeni deformiteti i asimetrija lica. Jedna od karakteristika starenja jeste i smanjene volumena potkožnog masnog tkiva, kao i gubljenje kvaliteta kože, što se ogleda u smanjenju količine kolagenih i elastičnih vlakana, nakon čega obrazi počinju polako da se spuštaju pod dejstvom sile gravitacije. To dovodi do produbljivanja nazolabijalnih bora, pojačavanja vidljivih senki u njihovoj regiji i narušavanja finog ovala lica. Augmentacijom jagodica moguće je povratiti njihov volumen, bitno smanjiti dubinu nazolabijalnih bora, odnosno obrisati senke koje obrazi koji vise ostavljaju u toj regiji, kao i poboljšati oblik ovala lica.

HIRURŠKA PROCEDURA

Uvećanje jagodica moguće je uraditi hirurškom procedurom koja podrazumeva implantaciju silikonskih proteza u jagodične regije. Implantati mogu da budu različitih oblika i veličina, što daje mogućnost da se za svakog pacijenta pojedinačno nađe proteza koja bi nakon operacije dala najbolji rezultat. Ovakve intervencije izvode se u uslovima opšte anestezije i zahtevaju odgovarajuću preoperativnu pripremu i postoperativni boravak u našoj bolnici, najčešće u trajanju od jednog dana.

UVEĆANJE MASNIM TKIVOM

Pored implantacije proteza, jagodične regije moguće je uvećati i sopstvenim masnim tkivom, intervencijom poznatom kao lipofiling. Ovakva procedura podrazumeva uzimanje potkožnog masnog tkiva, njegovo filtriranje, a potom autotransfer u regije lica koje želimo da osvežimo. Pored opšte anestezije, lipofiling lica moguće je uraditi i u uslovima lokalne anestezije, što bi značilo da nakon ove intervencije pacijent ne mora da boravi u bolnici. Lipofilingom se sve češće završava fejslifting, čime se poboljšavaju i konačni rezultati operacije.

HIJALURONSKA KISELINA

Ukoliko ne postoje veće nepravilnosti na licu, sve češće se za korekciju jagodičnih regija koriste preparati hijaluronske kiseline kao fileri. Njih je moguće različitim tehnikama vrlo precizno ubrizgati  u regije koje želimo da augmentiramo, ne zahtevaju nikakvu preoperativnu pripremu, a nakon ovih zahvata pacijenti mogu odmah da se vrate svojim svakodnevnim obavezama, bez vidljivih znakova da je nešto rađeno i sa rezultatima koji su odmah primetni. U ovakvim slučajevima koriste se preparati hijaluronske kiseline velike gustine koja bitno produžava dejstvo filera, a rezultati ostaju vidljivi i dve godine nakon intervencije.

SAVET STRUČNJAKA

Nijedna od ovih metoda ne isključuje jedna drugu i uvek je najbolje posavetovati se sa svojim lekarom šta će dati najbolji rezultat. Ono što je važno jeste to da je ove procedure moguće međusobno kombinovati u cilju što boljeg krajnjeg rezultata. Naša želja je da izimitiramo prirodu i sačuvamo osobenosti svakog lica, ali i da povratimo svežinu, mladalački izgled i  konture lica učinimo mekšim i blažim.   

Piše: dr Nina Šijan Mišković, Bolnica Colić


Priredila: Ksenija Konić

 

makonda-tracker