Šta kada napravite frizersku grešku?

0
Ima li leka ako promašimo boju kose, ukoliko je previše potamnimo ili se pogrešno ošišamo. Šta da se radi u situaciji koja nas čini bespomoćnima, a savet frizera je preko potreban - otkriva naš stručni saradnik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preduslov za lepu kosu jeste to da ona bude zdrava i negovana, ali potrebno je da se prate novine u tehnici šišanja kose, kao i nove linije i boje, zato od mode uzmite samo onoliko koliko je neophodno da biste ostali verni sopstvenom stilu. Pri tom, važno je da se postigne željena formu obavezno obavijena iluzijom jer ćete tako sačuvati svoju različitost i originalnost. Sada su moderne sve dužine kose, a plavuše sa više nijansi na glavi i ove sezone su pravi hit. Imperativ je da budete što prirodniji. Tehnika senčenja to omogućava, kao i parcijalno farbanje i pramenovi. Efekat je najbolji kada širina pramenova u više tonova nije jednaka. Važno je da se naglasi sjaj kose, ali i geometrijska linija šišanja, ističe umetnik frizerskog zanata koji uvek pronalazi najbolje rešenje da istakne individualnost na svakom licu i učini ga drugačijim. Ali, šta kada nastane greška prouzrokovana lošom procenom klijenta ili odlukom da budemo sami svoj majstor kod kuće? U 98 odsto slučajeva one mogu da se isprave - sve zavisi koliku smo štetu napravili.

 

KAD CRNKA POŽELI PROMENU

Nije teško iz crne boje preći u neku kestenjastobraon nijansu, međutim, problem nastaje kada crnka poželi da posvetli svoju kosu do neke plave nijanse. U zavisnosti od prezasićenja crnom nijansom, zavisi i posvetljivanje. U najkraćem, važno je da li ste se do tada farbali u običnu crnu boju ili modru, odnosno plavetnocrnu. Ako je kosa farbana u plavetnocrnu, može doći do gubitka dužine kose, što se stručno naziva hemijsko šišanje.

 

DA LI JE PLAVUŠAMA LAKŠE?

Nije tačno da samo plavuše bojom mogu da prekrivaju izrastak, a crnke i crvenokose svaki put moraju da farbaju celu dužinu vlasi kako bi zadržale svežu boju. Svaki frizer zna šta i kako treba da se koristi određena boja i na koji način cela dužina može da se osveži. Veština je samo u vremenu držanja boje na krajevima. Za plavuše maksimum je 10 minuta, a za ostale, zbog slabijeg procenta hidrogena, i do 30 minuta.

 

TRIKOVI ZA KUĆNO FARBANJE

Naravno da uputstvo iz pakovanja farbe za kosu koja je svima dostupna u slobodnoj prodaji nije dovoljno jer je to standardno napisano i za svaku kosu ne važi isto uputstvo. Najbolje je da frizer proceni i da savet šta i kako bi trebalo da se radi. Nema trikova za kućno farbanje kose - ili radiš kako treba ili se uopšte ne farbaš. Kada se žene same farbaju, nastaju standardne greške, a kidanje i krzanje kose posledica je farbanja u kućnoj radinosti.

 

ŠTA AKO SE PREVIŠE OŠIŠAMO?

Ukoliko se prvo obavi konsultacija sa frizerom, neće doći do prevelikog skraćenja kose. Ako već dođe do toga, uteha je da se kosa iznijansira ili promeni cela boja. Sada je trend da imate taman izrastak, ali ja nisam ljubitelj toga jer mi takva kosa deluje nedovršeno.

 

U SVEČANIM PRILIKAMA...

Frizuru i tada treba uskladiti sa odećom i šminkom. Dopustite sebi malo ekstravagancije i modni eksperiment. Žene se najčešće opredeljuju za ravnu puštenu, prirodno kovrdžavu kosu ili blago izgužvanu. Pravilo je da pravila nema, što pruža više mogućnosti. Moderne su sasvim začešljane punđe, ali i one koje izgledaju kao da će svakoga časa pasti dok iz njih na sve strane izviruju čuperci. Možete da birate između diskretnih detalja koji drže punđu i nove hit tehnike šivenja po kosi uz pomoć ukrasnih traka. Spasonosno rešenje može da bude i lepo oblikovani rep. Sarmice i punđe koje asociraju na prve posleratne lutke iz Trsta nikako ne dolaze u obzir. Nova klasika podrazumeva šiške, paž i ravnu kosu, ali sve to malo drugačije – pomereno i asimetrično. Šiške su kratke i ravne, ošišane na V ili dosežu do obrva i pokrivaju čelo. Obavezni su špicevi ka licu koji su s jedne strane duži. Kosa na vratu je ošišana cik-cak ili ravno, a duži paž je strogih linija.

Aleksandar Kapriš, frizer

Priredila: Jasmina Antonijević

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker