Make-up raport iz Milana

0
Veliki zaljubljenik u kolorit, zvanični šminker Deborah Milano, Luka Manuči, koji je sarađivao sa brojnim slavnim ličnostima, priča o trendovima u make-upu i savetuje kako da boje prilagodimo obliku lica i nijansi kože i kose
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predstojeće proleće/leto biće potpuno u znaku boje - praktično svake u spektru. U središtu pažnje naći će se smaragdnozelena, ali i predivne nijanse žada i limete, uz breskvaroze i ljubičaste prelive. Viđaće se i jarkocrvena, upadljiva narandžasta i vatrenožuta. Ipak, biće tu i čiste, sofisiticirane nijanse kao što su nežnoplava i tamnotirkizna. Svaka žena može da kreira sopstveni jedinstveni izgled, a u tome može da joj pomogne Deborah Milano, poznati brend koji predstavlja svoju Color Affair kolekciju.

 

PREPORUKA ZA OČI

Nove svilenkastoglatke i vodootporne pastelne olovke sa 24-časovnom postojanošću ostavljaju čistu, brzu liniju koja se ne razliva. To su dugotrajne i upadljivo modne pastelne nijanse, ali i fluorescentne boje: smaragdnozelena, ljubičasta i svetloplava.

 

USNE

Shine Creator Duo ruževi pružaju sjaj, zaštitu, hidrataciju i prijatnost, poput sočnog sjaja za usne. Unutrašnje jezgro ruža čini smirujući balzam, dok ih spoljašnji sloj preliva božanstvenim sjajem i svetlucavom bojom. Predlažemo tri nijanse: Chic Bronze za brinete, Wonderful Red za crnokose lepotice, i Funny Fuchsia za plavuše.

OBRAZI

Novi Hi Tech Bronzeri pružaju zdravu, preplanulu boju prirodnog izgleda. Pearly Rose i Precious Gold jesu dve nijanse koje će odgovarati čak i najosetljivijoj koži zato što proizvod ne sadrži parabene i silikonske aditive.

TRENDOVI U LEPOTI

Fokus je na isticanju prirodne lepote kože uz proizvode koji su organskog porekla. Tu su lagani i matirajući tečni puderi čija je konzistencija laka poput šifona, kao i tečni korektori koji obezbeđuju besprekorno pokrivanje i nude dubinsku hidrataciju u vidu anti-ageing seruma. Jednako važna je i multifunkcionalna CC krema. Obojeni proizvodi biće u centru pažnje, poput multifunkcionalnih nijansiranih pudera koji se stavljaju na usne i nokte upotrebom različitih rastvora. Smokey eyes su svačiji omiljen izgled, i kriju laskavi asortiman boja, od braon do narandžaste i ciglacrvene, koje će pružiti toplinu čak i najsvetlijem tenu. A za veoma specijalne prilike, tu je izgled koji će svakako privući sve poglede: čipka za lice. Za ruževe obavezne boje biće intenzivnocrvena, bordo i boja rđe.

KOPIRAJTE IKONU STILA

Mnogi šminkeri slažu se u tome da je Kejt Midlton ikona stila. Za samo 7 minuta možete izgledati kao ona. Četkicom nanesite tečni puder koji je za pola tona tamniji od prirodne boje vašeg tena, a zatim kremastoroze rumenilo na jagodice - ili, ako ste već pomalo preplanuli, izaberite nijansu kajsije. Ukoliko nemate rumenilo u vidu kreme, koristite puder, a nakon što ste ga naneli, natapkajte malo hidratantne kreme ili providne osnove na vrh obraza. Obrve definišite olovkom, a onda ih očešljajte nagore uz malo providnog gela. Uokvirite oči crnom ili tamnobraon ajlajner olovkom, ali bez izvijanja linije u spoljašnjim uglovima očiju, osim ako koristite vodootpornu olovku, nanesite malo senke u istoj boji, bez razmazivanja, kako biste fiksirali ajlajner. Zatim uzmite četkicu zaobljenog vrha i nanesite svetlobraon ili svetlosivu senku duž pregiba kapka. Za dramatičnu definiciju, stavite nekoliko slojeva crne maskare, ali samo na gornje trepavice. Maskara treba da obloži trepavice celom njihovom dužinom, od korena do vrhova, kako bi oči izgledale blistavo iako ste koristili veoma malo šminke. Vrhovima prstiju natapkajte bledoroze ruž na usne, zatim dodajte malo providnog sjaja na sredinu, kako bi usne izgledale punije.

NAŠMINKAJTE SE PREMA OBLIKU LICA

Idealan oblik lica je ovalan, poput žena na Botičelijevim slikama. Ovakvo lice odgovara gotovo svakom stilu šminkanja, posebno kada je reč o mlađim ženama.

Okruglo lice uglavnom ima manje izražene jagodice i bradu, zato volim da koristim mat bronzere koji mu daju oblik. Za najbolje rezultate, nanesite malo bronzera na čelo, ispod jagodca i duž vilice. Zatim povucite četkicom nagore, iznad jagodica, prema slepoočnicama. Često savetujem dame sa okruglim licem da izaberu tamniju boju kose (ako se farbaju), i frizuru koja je ravni ili talasasti bob ili, najidealnije, dužine do ramena. Takođe, žene okruglog lica treba da izbegavaju prenaglašeni luk obrva.

Četvrtasto lice zahteva malo smekšavanja. Veoma tamni bronzeri često deluju neprivlačno, a hladniji tonovi čine crte još grubljim. Volim da nanesem rumenilo na same jagodice, nikako u potezu prema slepoočnicama. Evo jednog sjajnog trika za maskiranje četvrtaste brade: iscrtavanje meke, zaobljene mašne automatski pruža mekši izgled. Obrve treba da budu nežno iskošene ili lučne.

Žene sa srcolikim licem često imaju špicastu bradu, tako da moraju veoma pažljivo da koriste boje. Njihova šminka treba da bude lagana, inače može potpuno da zaseni sitno lice. Najlaskavije frizure za ovaj tip jesu nežno zaobljene. Kako bi se skrenula pažnja sa špicaste brade, oči mogu da budu intenzivnije našminkane.

KAKO DA BIRAMO BOJE

Što se tiče odabira boja, moja mantra je: Like for like! I sad se verovatno pitate šta to znači! Pa, mediteranske lepotice sa tamnobraon ili crnom kosom i očima, kao i tamnijim tenom, uvek će izgledati blistavo sa usnama i obrazima u roze ili crvenkastim nijansama. Ženama sa svetlosmeđom ili bakarnom kosom, zelenim ili smeđezelenim očima i zlatastom kožom, svakako će više odgovarati toplije nijanse. Uvek preporučujem mešanje tamnobraon ili sivih nijansi sa malo narandžaste ili bronzane boje - time se povećava prelepa blistavost mediteranskog kolorita uz svetliju kožu i kosu.

Šminka za plavuše je malo komplikovanija. Zlatne plavuše sa kožom boje slonovače i pegama izgledaju fantastično u nežnim pastelnim nijansama koje ističu njihov prirodni sjaj. Za obraze i usne idealne su koralne, losos roze i prirodne bež boje. Hladne plavuše sa veoma svetlom ili pepeljastoplavom kosom, roze kožom i svetloplavim očima, moraju mnogo više da vode računa o bojama šminke. Mislim da najbolje izgledaju u prigušenim nijansama, a moraju da se klone bronzera i rumenila sa narandžastim tonom. Ove dame izgledaju sjajno sa jedva primetnim, mat tečnim puderom, kao i bledoroze ili trešnja crvenim ružem.

Luka Manuči

Priredila: Jasmina Antonijević

 

 

makonda-tracker