Koja vam boja kosa najlepše pristaje?

1
Proleće je vreme kada treba osvežiti boju kose ili čak napraviti drastičniju promenu. Da li sebe zamišljate kao plavušu, brinetu ili već dugo želite da probate neku crvenu nijansu. Pomoć pri odabiru nudi naša stručna saradnica Verica Petrović
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pre nego što donesete konačnu odluku o promeni boje kose, možda je dobro da sagledate sve opcije koje su pred vama i saznate šta je najbitnije prilikom odabira odgovarajuće nijanse za vaše vlasi.

Postoje oni dani kada je sa kosom naizgled sve u redu, ali opet je nekako beživotna i bez sjaja. Proleće je vreme čarolija i novih odluka, a promena boja kose svakako spada u njih. Naravno da su vaše želje bitne, ali kod promene boje kose bitan je i vaš ten, kao i prirodna boja vlasi. 

 

NAJNEŽNIJE NIJANSE

Plave nijanse mogu biti razne, od platinastoplave do tamnoplave. Što je vaš ten svetliji, to treba da bude svetlija i nijansa plave boje. Bež plava je naročito popularna u skorije vreme. Ta trendi boja posebno se lepo slaže u kombinaciji sa malo tamnijom kožom i zelenim očima. Plave oči i svetao ten idu sa šampanjac-plavom kosom. Pepeljasto-plava i platinasto-plava kosa odgovaraju ružičastom tenu.

 

BOJA NAJLEPŠEG SLATKIŠA

Čokoladno-smeđa nijansa dobro stoji skoro svakoj dami i ona se posebno preporučuje samouverenim i privlačnim ženama.

Ako vam je kosa duga, a ne želite da izgleda previše tamno, probajte dip dye bojenje kose. Jednostavno obojite krajeve vlasi u svetlosmeđu nijansu. Naravno, možete da uradite i obrnuto i obojite krajeve u tamnosmeđu, a pri korenu da vam kosa bude u svetlosmeđoj boji. Prelaz između dve nijanse trebalo bi da bude u visini brade. Za kosu srednje dužine, taj prelaz mora da bude postepen i u visini ušiju.

 

TONOVI SUNCA

Svetao ten sa žućkastim ili tonovima breskve dobro ide sa toplim nijansama smeđe, poput zlatno-smeđe, kesten ili svetlosmeđe do srednje smeđe. Pepeljaste nijanse smeđe idu uz svetao ten sa hladnim plavičastim tonovima.

Što je svetliji ten, to nijansa crvene treba da bude živahnija. Svetlocrvene nijanse, poput bakar-crvene, zlatno-crvene i boje jagode, savršene su za svetao ten sa žućkastim ili tonovima breskve.

 

VATRENA I AKTUELNA

Crvene nijanse sa primesama plave, bordo ili ljubičaste, savršene su za žene sa ružičastim tenom. Imajte u vidu da iako kosa lako prima takvu boju, crvena isto tako i lako bledi. Nega crvene kose je zahtevnija nego plave ili smeđe. Ako ne možete da se odlučite da li je za vas najbolja smeđa ili crvena boja, probajte onda crvenkaste nijanse smeđe, poput kestena, zlatno-smeđe ili mahagoni-smeđe.

Crna kosa izgleda hladno i neprirodno na većini pripadnica lepšeg pola. Crna kosa najbolje pristoji ženama sa bledim tenom poput Snežane iz bajke. Dame koje se odluče da oboje kosu u crno, a trenutno imaju svetlu kosu, trebalo bi da razmisle  i o smeđim pramenovima, kako bi ublažile prelaz na crnu boju. U protivnom, možda će imati utisak da im crna kosa izgleda kao šlem. 

Priredila: Jasmina Antonijević

makonda-tracker