Beauty Reporter: U borbi protiv podočnjaka

0
Koža, kao eksponirani deo našeg tela, odaje svaku promenu koju bismo rado sakrili. U tu kategoriju spadaju i podočnjaci: pečat našeg umora i iscrpljenosti, a jednako opterećuju i muškarce i žene svih životnih doba... Estetičar-kozmetičar Nikoleta Beleslin vam
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Koža u zoni oka je tanja od kože lica, a starenjem se dodatno tanji i gubi elastičnost. Zato će i podočnjaci, ako ste im skloni, vremenom postati sve izraženiji. Međutim, bez obzira na životno doba, treba da utvrdite zašto ih imate. Put do efikasnog rešenja počinje uvek traženjem uzroka i od toga zavisi na kakav ćete se tretman odlučiti. Uzroci:

  • Mogu da budu urođeni, to jest nasledni.
  • Nastaju  zbog slabe cirkulacije očne zone.
  • Posledica su manjka sna, kao i unošenja mnogo kafe, alkohola i nikotina u organizam.
  • Tamni, upali podočnjaci mogu da budu posledica anemije, zato proverite krvnu sliku.
  • Ako imate podočnjake samo u određeno doba godine, testirajte se na alergije.
  • Otekli podočnjaci mogu da budu posledica nakupljanja masti i tečnosti u ovom delu lica koje se slabo drenira.
  • Kesice ispod očiju mogu da signaliziraju i problem s bubrezima, ali da ukažu i na neadekvatnu negu.
  • Naprezanje oka ispred kompjutera ili televizora takođe izaziva stvaranje podočnjaka.

 

Kad su uzrok podočnjacima neuredan život i nepravilna ishrana, rešenje je povratak zdravijem načinu života: odlazak na spavanje pre ponoći i san od sedam do devet časova dnevno, po mogućnosti na leđima. Unosite dovoljno tečnosti i u ishranu uvedite namirnice koje pomažu detoksikaciju organizma: jabuke, kivi, suve šljive, artičoke, spanać, kupus, prokelj, karfiol, beli luk.

,02

Kozmetički tretmani

Oni koji se zasnivaju na dejstvu aktivnih sastojaka iz preparata imaju za cilj podsticanje cirkulacije i drenažu očne zone. Maske sa morskim algama vezuju suvišne materije i pomažu da se brže izluče sa površine kože. Svaki tretman podrazumeva limfnu drenažu lica u kojoj nezaobilazni deo predstavlja i očna regija. Drenažom se vidno smanjuje višak one iste tečnosti koja pravi podočnjake. Hemijski piling sa trihlorsirćetnom kiselinom efikasno umanjuje tamne podočnjake. Radi se u seriji od 3 do 6 tretmana jednom nedeljno. Ultrazvučnim tretmanima lica sa kodzik kiselinom, vitaminom C i hijaluronom postižu se najadekvatniji rezultati u domenu kozmetologije. Sve ostalo je hirurgija, tačnije - blefaroplastika očnih kapaka.

Napomena: ove kozmetičke procedure preporučljive su i nakon hirurških intervencija, izuzev hemijskog pilinga.

 

Šminka kao vredno oružje

Nekoliko saveta kako da podočnjake učinite nevidljivim:

  • Najlakše se stavljaju korektori u olovci. S njma ćete teško preterati u količini, a u tome je tajna prirodnog izgleda.
  • Što ste stariji, to sloj korektora treba da bude tanji.
  • Koristite sjajan, vlažan korektor sa hajlajterom ili polumat korektor sa nijansom sličnom boji vaše kože. Previše svetla nijansa daće vam vampirski izgled.
  • Nemojte nanositi korektor za prikrivanje akni na regiju kapaka jer sadrzi antibakterijsko dejstvo koje može da iziritira i onako već osetljivo područje oko očiju.

Kućna radinost:

Kozmetički preparati koji sadrže biljne ekstrakte doprinose smanjenju otoka kapaka i pomažu drenažu i pročišćavanje zone oko oka. Dobro je stavljati gel od aloja vere koji deluje umirujuće. Kao prva pomoć uvek je dobrodošao kućni tretman hladnim oblogama jer one sužavaju krvne sudove i daju trenutni efekat. Možete da kupite komprese za tu namenu, ali i da ih napravite sami od tufera vate koje ste umočili u ružinu vodicu ili hladan čaj od kamilice. Osim što će vam ublažiti podočnjake, blagotvorno dejstvo ovih mirisa opustiće vas.

Pokušajte sami da izmasirate očnu regiju. Zauzmite ležeći položaj sa blagim naslonom za glavu. Lagano, blago pritiskajući, povlačite palac preko kapka od unutrašnje prema spoljnjoj strani. Domalim prstom lagano klizite od unutrašnje ka spoljnjoj strani ispod oka uz pritisak. Srednjim prstom lagano kružite oko očiju.

Nikoleta Beleslin, viši estetičar-kozmetičar

Priredio: Nikola Rumenić

 

makonda-tracker