Kako najlakše prekriti sede vlasi

0
Olakšavajuća okolnost u činjenici kako je neminovno to što sedimo jeste saznanje da ovaj proces možemo kontrolisati. O načinu na koji ćemo najefikasnije kamuflirati ovu neminovnu pojavu, govore naše stručne saradnice Srna Jovanović i Sofija Janković, frizerke
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Genetika je odgovorna za momenat kada će nam prva seda dlaka koju ugledamo pokvariti dan. Takođe, to je se obično dogodi otprilike u isto vreme kad se desilo i našim roditeljima, dekama i bakama. Dobra strana, ukoliko je uopste ima kad je o ovoj temi reč, jeste to što je ova pojava delimično pod našom kontrolom. Poznato je da pušenje ubrzava proces i povećava broj sedih vlasi, a takođe i anemija, loša ishrana, nedostatak vitamina B...

 

ŠTA MENJA BOJU KOSE?

Radi se o procesu koji kontroliše proizvodnju pigmenta koji se zove melanin. To je isti pigment koji čini da koža pocrni na suncu. Svaki folikul dlake sadrži pigment koji se zove melanocit, a njega proizvode  eumelanin, koji je crn ili tamnobraon, i feomelanin, koji je crvenkasto žut. Melanocit prenosi melanin do ćelija koje proizvode keratin, glavni protein u kosi. Kada ćelije koje proizvode keratin odumru, one prestaju da dobijaju melanin. Drugim rečima, kada se pojavi prva seda melanocit još postoji u folikulu, ali je sve manje aktivan. Smanjuje se količina pigmenta koji stiže u folikul i kosa je sve svetlija. Kako sedimo, melanociti umiru i to traje sve dok ne nestane ćelija koje proizvode boju.

 

ŠTA UBRZAVA OVAJ PROCES?

Sedimo svi i to je neminovnost. Neke autoimmune bolesti mogu da pospeše i ubrzaju proces. Isto tako, neke osobe sa dvadeset godina osede, a zdrave su u potpunosti. Veliki stres i ekstremni šokovi  takođe su značajan uzrok pojave sedih vlasi. Pravo vreme za početak farbanja jeste ono kad sede postanu vidljive iskrenim ljudima oko vas. Idealan način jeste da istim tonom farbe zakamuflirate samo delove na kojima se vide sede. Količina farbe vremenom će se uvećavati, ali to je pravi način da zadržite svoju boju kose. Da bi se postigao identičan ton sa bojom vaše kose, morate konsultovati vrlo veštog koloristu.

 

FARBANJE PO TONOVIMA

Plavuiše i kad je reč o sedim vlasima imaju više sreće jer se na toj boji kose izrastak najmanje vidi.

Sve varijante crvenih, bakarnih i čokoladnih tonova pružaju najbolju pokrivenost.

Samo nekoliko proizvođača farbi za kosu uspelo je da ostvari san kolorista da hladni tonovi boja pokrivaju sede.

Madona i Kejt Mos napravile su trend među plavušama da im se vidi izrastak. One obrazlažu kako su na tu ideju došle da bi pokazale da nisu sede, a istina je kako im njihovi koloristi farbaju izrastak u tamniju boju.

 

Činjenice:

  • Ako pitate frizera, seda kosa samo i isključivo lepo stoji Džudi Denč i Meril Strip i to u filmu Đavo nosi Pradu.
  • Farbe nisu štetne ni po vas, ni po vašu kosu.
  • Seda kosa čini vas mnogo starijom bez obzira na godište.
  • Mnogi muškarci i u svetu i kod nas farbaju se. Ne, oni nisu večno mladi.
  • Samanta Džons: Ne čupajte sede jer će im još sedam doći na sahranu.

Srna Jovanović i Sofija Janković, frizerke

Priredila: Jasmina Antonijević

 

 

makonda-tracker