Prolećno buđenje kože

0
Zajedno sa teškim kaputima odlaze i naši zimski problemi sa kožom, ali se pojavljuju novi jer ju je hladno vreme učinilo dehidriranom, punom kapilara i bora, pa lice i telo izgledaju umorno... O pet načina kojima je možemo podmladiti i osvežiti govori naša str
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

KOŽA LICA JE BEŽIVOTNA I GRUBA

Idealno je početi sa mezoterapijom lica. Specijalnim aparatom se na dubinu od 1 mm aplikuju kokteli koji se prave individualno za svakog pacijenta. Mogu sadržati moćni hijaluron čiji jedan molekul privlači i do 500 molekula vode. Posle duge zime koži su i neophodni antioksidanti kao što su vitamin C ili glutation, najjači poznati antioksidant. Ovo su osvedočeni borci protiv starenja kože i ne samo da sprečavaju, već i uklanjaju sitne bore i nesavršenosti. Mezolifting je efikasan i zbog aplikacije specijalnih supstanci kao što je na primer DMAE koji direktno utiče na poboljšanje tonusa mišića lica.

 

DUBOKA BORA IZMEĐU OBRVA

Često mrštenje zbog zimskog vetra dovodi do toga da proleće dočekamo sa dve duboke bore između obrva, što nam daje ljutit izraz lica. Rešenje je jednostavno i primenjuje se već 30 godina, a reč je o  aplikaciji botoksa. Precizno i u malim dozama, ovaj protein se ubrizgava u preterano angažovane mišiće, opuštajući ih i dajući licu osvežen i pozitivan izgled. U rukama iskusnog dermatologa ovo je najjednostavnije i najbezbednije rešenje za bore koncentracije jer posle samo jednog tretmana one potpuno nestaju. Kod mlađih osoba ponovni tretman može se raditi tek za 8 do 12 meseci, a kod starijih za 6. Bitno je i to da je koža i posle prestanka dejstva botoksa u mnogo boljem stanju nego pre tretmana. Zabluda je kako se primenom botoksa gubi izražajnost lica jer ono ostaje izražajno, ali bez bora koje nam nisu potrebne da bi lice imalo karakter.

 

NEUREDNA I ŠARENA KOŽA

Ukoliko koža lica ovog proleća deluje pomalo neuredno i šareno, neophodno je uraditi neki od hemijskih pilinga. Ako nikad niste radili ove tretmane ili imate izuzetno osetljivu kožu, idealno je započeti sa bademskim pilingom. Ovaj nežni, površinski piling ne izaziva osećaj peckanja, niti dovodi do crvenila ili perutanja, a koža posle njega je baršunasta, glatka, sa ujednačenom mat nijansom. S proleća se aktiviraju lojne žlezde, pa se mogu javiti problemi sa masnom i nečistom kožom. Retinoični piling je dugoročnog dejstva, visoke efikasnosti i moćan anti-age faktor. Koža posle njega sija, pore su manje vidljive, sitne fleke nestaju, a celo lice deluje negovano i prefinjeno.

 

LEČENJE KOŽE

Proleće je pravo vreme da se počne tretman lečenja kože - plazmalifting. On će oporaviti epiderm od zime i pripremiti ga za sunčane dane. Suština je davanje plazma koncentrata u kožu, a tehnički, tretman je identičan mezoterapiji. U osnovi je najbitnija priprema supstrata koji sadrži specifične belančevine nazvane faktori rasta. Oni učestvuju u regeneraciji tkiva, a posle njihove aplikacije počinje proces prirodnog podmlađivanja i obnavljanja kože te povećanja količine kolagena. Na ovaj način postiže se korekcija bora, poboljšanje tonusa i jedrine kože, njene boje i svežine. Plazmalifting je neverovatno popularan naročito među klijentima koji žele prirodnost.

 

NOVA METODA

3D mezoniti jeste jedinstven sistem postavljanja niti u kožu pomoću tanke savitljive igle – provodnika čija čvrstina i savitljivost omogućavaju postavljanje niti u više pravaca i pravljenje armaturne mreže koja se utapa u kožu, bez vidljivih defekata na površini i bez ograničavanja mimike. Oko ovih niti koža tokom naredna dva meseca formira potpuno nov kolagen koji ostaje i posle resorpcije niti. Mezonitima se postiže efikasan lifting gornje, srednje ili donje trećine lica. Lifting efekat vidljiv je odmah nakon tretmana i traje do 24 meseca. Uspešno se rešavaju problemi dubokih nazolabijalnih bora i suzne brazde, visećih obraza, bora na čelu. Takođe se poboljšava i tonus kože stomaka, butina, ruku... Kombinacija 3D mezoniti sa hijaluronom u istoj proceduri otkriva nove mogućnosti estetskih korekcija jer se u jednom tretmanu duboke bore pokrivaju 3D mezonitima, dok se površne nežne bore uklanjaju primenom filera. Takva kombinacija dozvoljava kolosalnu uštedu vremena u dobijanju prekrasnih rezultata.

Dr Nevenka Dokmanović

makonda-tracker