Kako negovati plavu kosu?

0
Svakoj ženi može lepo da pristaje plava boja kose, ali nema svaka dama zdravu, a tretiranu kosu. O tome kako se prema svojim vlasima treba ophoditi da bi bile blistave i sjajne, govori naš stručni saradnik, frizer Aleksandar Kapriš
Foto: Guliver, Shutterstock
Foto: Guliver, Shutterstock

Svaki tip kose može se prefarbati u plavo, ali se pre toga mora utvrditi njeno stanje da bi se znalo kako treba uraditi pripremu za postizanje nijanse koju klijent želi. Svakoj ženi može da stoji plava boja kose, ali je poenta ustanoviti da li voli hladniji ili topliji ton. Nijansa vlasi treba da se bira prema boji tena, a poželjno je da uvek postoji određen procenat kontrasta jer ako ga nema, osoba može delovati umorno i bolesno. Sve ostalo definiše se make-upom koji će žena koristiti dok bude plavuša.

 

KAKO BIRATI PRAVU FARBU ZA KOSU

Preparati za bojenje kose koji se nalaze na tržištu nisu za profesionalnu upotrebu i u samom startu ne obećavaju postizanje željene nijanse. Zato sve te hemijske tretmane treba da radi stručna osoba, odnosno frizer, u salonu i jedino se profesionalnom hemijom može postići željena nijansa i dobar efekat. Takođe, preporučuje se da kosu farba frizer koji je već održava i poznaje njeno pravo stanje. Pri odabiru farbe nije toliko bitna oznaka na samom pakovanju, kao putokaz za dobar izbor, već samo umeće frizera da profesionalnom bojom postigne efekat koji klijent želi. Zato farbe za kosu ne treba da kupujete sami. Bolje je da se  prepustite pravom majstoru da postigne željenu boju i potom vam održava kosu. Ukoliko se ipak farbate kod kuće, kada je reč o izboru hidrogena, obavezna je konsultacija sa profesionalnim frizerom jer neadekvatan procenat hidrogena može oštetiti vlasi i proizvesti nijansu koju niste želele.

 

KAKO TAMNA BOJA NAJLAKŠE POSTAJE SVETLA

Da bi se na najbezbolniji način tamna boja kose prefarbala u svetlu i kako bi se efekat postigao odmah, prvi put treba se ofarbati u salonu, a posle se, u kućnoj radinosti, može održavati boja, ali opet uz konsultacije sa frizerom.

 

NEGA KOD KUĆE

Tehnologija preparata za negu kose toliko je napredovala da sada sve one tretmane, za koje je trebalo izdvojiti vreme u salonu, možete uraditi kod kuće veoma brzo - maksimum za pet minuta. Poenta je da umesto klasičnog regeneratora koristite masku za kosu koju vam je odredio frizer. Posle ispiranja drugog šampona potrebno ju je naneti na kosu i ostaviti najviše pet minuta. Vlasi će vam u kontinuitetu biti nahranjene i regenerisane i nećete morati da radite salonske tretmane pakovanja i revitalizacije. Nepravilan odabir preparata koji se preporučuju za lakše raščešljavanje, sjaj ili volumen kose, može da pravi problem, pogotovo ako klijent bira sam, po dizajnu pakovanja i mirisu, što se veoma često dešava poslednjih godina, a ne po kvalitetu onoga što treba da postigne na i u kosi. Šišanje krajeva individualna je stvar i zavisi od toga kako kosu negujete u međuvremenu.

Aleksandar Kapriš, frizer

Priredila: Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker