Majka i ćerka u salonu lepote

0
Mnoge devojčice od malih nogu imitiraju svoje majke uzimajući njen karmin ili obuću sa štiklom. Sve su to normalne faze u razvoju svakog deteta, ali šta kad ćerka postane tinejdžerka. Da li i tada treba da se neguje poput svoje majke? Pročitajte savet stručnja
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moj odgovor je - ne. Majke sve češće dovode svoje devojčice u salon lepote, što je pohvalno, jer je tinejdžersko doba pravo vreme da se krene sa stručnom negom kože. To će, pre svega, pomoći da se izbegnu problemi na koži prouzrokovani lošim navikama. Nega svake četrnaestogodišnjakinje razlikuje se od mamine i tinejdžerkama savetujem da ne koristi kreme i druge proizvode koji su predviđeni za stariji uzrast. Da biste zadržali mlad i svež izgled i kad budete ušle u godine svojih roditelja, potrebno je da stvorite zdrave navike još u najranijoj mladosti. Potrudite se da imate svoju kozmetiku u kući koju niko drugi neće koristiti, odnosno lični sapun, gel za tuširanje, šampon, mleko za telo, kao i kreme za vaš tip kože koje vam je preporučio stručnjak za lepotu. Posle umivanja prelazite nežno preko lica i nemojte nikako da budete agresivni sa korišćenjem piling preparata. 

Preporučljivo je da se bavite sportom ili drugim fizičkim aktivnostima jer ćete tako sprečiti stvaranje celulita i strija u kasnijim godinama.

Izbegavajte preterano uzimanje čokolade, zatim čipsa i ostalih grickalica koje sadrže puno masti, konzervansa, veštačkih boja i ukusa koji mogu da prouzrokuju akne. 

Najčešća pojava kod tinejdžerki jesu bubuljice koje one traumatično doživljavaju. Treba samo prihvatiti da je to normalna posledica hormonske bure u pubertetu i nešto što je prolazno. Zato im savetujem da svakog dana čiste lice, ali nikako sredstvima koja isušuju kožu jer ona deluju samo po površini, ali ne i tamo gde nastaju masnoće. Osim toga, ta sredstva mogu da dovedu do iritacije i pojave dermatitisa koji se uobičajeno manifestuje crvenilom lica. Najbolje je koristiti gelove koji ne sadrže alkohol. Posle čišćenja lica, treba nanositi hidratantnu kremu i zaboraviti na bilo koji oblik hranljive kreme do 25. godine.

Kod pojave akni, nikako ih ne treba cediti i lice dirati rukama da se prljavština ne bi prenela na inficirano mesto i napravio još veći problem. Nekad je potrebno obratiti se dermatologu ili stručnjaku u proverenom salonu lepote. Dolazak ćerke sa majkom ne znači da će i njoj biti urađen isti tretman. Dubinski piling, masaža i biološki tretman urađen majci učiniće njenu kožu zdravijom, baršunastijom i mlađom, ali to ne znači da je to isto potrebno devojčici i njenoj mladoj koži. Pregled kod kozmetičara i stručan savet koju kremu treba da koristi u svakodnevnoj nezi, biće  dovoljno da se kod mlade osobe razvije kultura nege lica i tela.

Devojčicama u pubertetu ne preporučujem šminku jer ona može da začepi pore, pa koža ne može da diše, što takođe dovodi do akni. Ako baš za neku priliku želite da se našminkate, neka to budu puder i senka koji odgovaraju vašem tipu kože. Danas u poplavi kozmetičkih preparata lošim izborom može da se napravi  veća šteta nego korist. Opet napominjem - ne treba koristiti maminu šminku. Malo maskare i sjaja za usne dovoljni su da mlado lice zablista.

Dragica Kuzman-Petrović, kozmetičar

Priredila: Jasmina Antonijević

makonda-tracker