Odredite koji puder odgovara vašem licu

0
Dobro odabrana podloga koja deluje glatko i ne odudara od prirodne boje vašeg tena, istovremeno je i zaštita lica u zimskom periodu. Naša stručna saradnica Mirjana Šporčić, frizer i šminker, otkriva kako da zablistate u punom sjaju
Foto Shutterstock, Vladimir Šporčić
Foto Shutterstock, Vladimir Šporčić

Zima je period kada moramo da uložimo više truda kako bi nam ten delovao blistavije i sveže. Koža je izložena vetru i hladnoći, pa joj osim nege treba i dobra zaštita. Ona se krije u puderu koji je, pored toga što prikriva nesavršenosti na licu, i odlična zaštita od brojnih štetnih faktora. Postoji veliki broj pudera sa sastojcima koji neguju i hrane kožu, kao i onih s anti-age efektom. Pri izboru pudera, najvažnije je da obratite pažnju na tip kože jer samo onoj koja je normalna ili kombinovana odgovaraju sve teksture pudera.

KAKO ODABRATI PUDER

Pre nego što kupite puder, obavezno ga isprobajte na vratu ili licu kako biste videle da li vam odgovara. Najbolja boja je ona koja se stapa sa kožom, tako da se ne vide razlike. Nega lica jedan je od najbitnijih preduslova za dobro šminkanje, a blistav i čist ten su primarni u šminkanju jedne žene. Takođe, veoma su važni odlasci na kozmetičke tretmane i uklanjanje malja sa lica koje se i te kako vide kad preko njih nanesete puder, pogotovo u zimskom periodu, jer je ten znatno svetliji i izgleda umornije.

MASNA KOŽA

Najbolje je da koristite mat i puder u prahu. Postoje i transparentni puderi koji savršeno prikrivaju nepravilnosti i čine da koža izgleda prirodno. Puder u prahu je i odlična osnova za bolje nanošenje i dugotrajnost ostale šminke. Od njega će lice postati baršunasto i neće sijati. Isto tako, on sa lica uklanja višak masnoće, pokriva svaki nesklad u boji kože, ali ne sme da odudara od nijanse podloge koja se koristi za upijanje masnoće i izjednačavanje sitnih nepravilnosti. Možete ih naći kod kozmetičkih brendova kao što su Mac, Armani, Dior...

SUVA KOŽA

Podloga na bazi ulja idealna je za ovaj tip kože, dok su proizvodi na bazi vode namenjeni svim tipovima. Podloge bez ulja preporučuju se osobama sa masnom kožom, a proizvodi bez vode izrazito su dugotrajni i najčešće se koriste za scensku šminku.

ZRELA KOŽA

Odgovaraju joj kremasti puderi jer su gusti, bogati i neguju kožu. Za njihovo nanošenje preporučuje se vlažni kozmetički sunđerčić.

OŠTEĆENA KOŽA

Kompaktne podloge vrlo su praktične jer već sadrže puder, odlične su za sve tipove kože, osim za suvu. Podloge u stiku su teške strukture i najprikladnije su za oštećenu, kožu sa ožiljcima ili mrljama.

IZBOR PODLOGE

Kada izaberete podlogu koja vam najviše prija, vrlo je važno da ne zaboravite da odredite i njenu nijansu koja će se idealno poklapati sa prirodnom bojom vašeg tena. Prilikom izbora nijanse, obratite pažnju da to činite na prirodnoj svetlost i probajte više nijansi najsličnijih boji vaše kože. Prava nijansa je ona koju kad stavite na vašu kožu izgleda kao da je nestala. Podlogu nanosite na obavezno prethodno očišćenu i namazanu kožu i to preko dnevne kreme. Ispod nje se nanose korektori kako bi se popravila boja kože, a odlični su i za toniranje crvenila ili oživljavanja boje kože i uglavnom su nam neophodni u zimskim periodima.

ZAMENA ZA PUDER

Tonirane kreme  predstavljaju mešavinu podloge i kreme za lice, a kao stvorene su za mladu i čistu kožu jer daju efekat prirodnog make-upa. Njihova upotreba preporučuje se leti. Možete i same da napravite toniranu kremu tako što ćete pomešati puder sa dnevnom kremom. Tečni puderi lako se nanose i izgledaju prirodno, a prilagođeni su svakom tipu kože, osim onom suvom.

makonda-tracker