Tretiranje masne kože tokom zime

0
Masna koža može da bude veoma otporna na hladnoću tokom zime, ali samo ako je oduvek bila masna i ostala takva. Ona može da zaštiti lice koje izgleda lepo i deluje sveže, pa se ne mora posebno pripremati za temperature ispod nule. Ali, masna koža može da bude

MASNA OSETLJIVA KOŽA

Takvi puderi štite masnu osetljivu kožu koja je naglo izložena velikoj razlici u temperaturi. Kada se naglo uđe u zagrejanu prostoriju, dolazi do crvenila u T zoni, odnosno do seboreičnih promena na epidermu. Mogu nastati kuperoza, bubuljice i akne. Zato je neophodno pred izlazak napolje masnu osetljivu kožu obući mineralnim, kompaktnim ili puderom u prahu kako bi koža dobila dovoljno kiseonika. Jer, ako se tečnim puderom masna osetljiva koža betonira, onda ona ne može da diše. Ipak, puder ne sme da dođe direktno u kontakt sa kožom, već se mora staviti hidratantna podloga. Reč je o hidratantnim kremama u kojima je izolovano ulje. To su preparati na bazi azulena ili gela koji masne delove isušuju, a osetljive štite. Oni održavaju vlagu kože da ne bi došlo do njenog pucanja, ragada i crvenila.

Ovakvu kožu treba umivati odgovarajućim sapunima i voditi računa da ona ne dolazi u dodir sa vunom ili krznom. Promene nastaju uglavnom na T zoni i predelima ispod viličnih kostiju, a najbolja zaštita je navedenim puderima kako bi koža mogla da diše.

*Nakon umivanja treba koristiti bezalkoholni losion, ali sa odgovarajućim supstancama koje smiruju kožu.

MASNA OTPORNA KOŽA

Osobe sa masnom otpornom kožom nemaju problema kada je izlažu hladnom vremenu, a potom naglo ulaze u zagušljivu i toplu prostoriju. Ipak, moraju redovno da je tretiraju u kozmetičkom salonu (jednom mesečno) jer istiskivanje mitesera može da obavlja samo stručno lice – kozmetičar. Nakon toga, preporučuju se antiage kremovi jer i masna koža može pre vremena da ostari. Ona ima prirodnu masnoću, ali može da izgubi vlagu i poprimi žutu boju ako se adekvatno ne neguje. Vlaga se gubi usled dugog boravka u zatvorenoj prostoriji, pušenja, prekomernog konzumiranja kafe... Za takvu kožu preporučuje se antiage preparat za noć, a za dan oil control krema koja kontroliše lojne žlezde koje su zgusnuto locirane i proizvode masnoću pa zato kozmetičari preporučuju kreme sa mat efektom.

Kod masne kože bitno je da se predeo ispod očiju zaštiti odgovarajućim antiridom koji vlaži kožu jer je on i kod masne kože suv. Takvim osobama preporučujem i korektor koji štiti kožu od oštećenja ili pucanja.

*Nakon umivanja sapunom treba koristiti alkoholni i losion za skupljanja pora.

Napomena:

Na tretmane treba odlaziti jednom mesečno, ali ukoliko je koža mnogo masna, onda na petnaest dana. Od preparata obavezno treba koristiti antikomedon kreme protiv mitesera jer one sprečavaju nastanak sebuma (loja). Preporučljivo je da se uradi i piling koji se gotov kupuje u parfimeriji, ali sa naznakom za masnu i osetljivu ili za masnu a otpornu kožu. Ako se stavi pogrešna krema i dugo boravi u zatvorenoj prostoriji, sigurno će se pojaviti bubuljice.

Piše: Vesna Morina Ristić, kozmetičarka

Priredila: Jasmina Antonijević

makonda-tracker