Nega žena po dekadama

0
Svako životno doba nosi specifične izazove, ali i nove bore. Na koji način je njihovo popunjavanje najefikasnije u skladu sa životnom dobi žene, objašnjava naša stručna saradnica Nevenka Dokmanović
Foto: Shutterstock, Guliver, Vladimir Šporčić
Foto: Shutterstock, Guliver, Vladimir Šporčić

Želja svake žene je da bude mlada i lepa. Da ona od  60 godina  izgleda kao da joj je 48, ili ona od 45 kao tridesetpetogodišnjakinja. Da bi se postigao takav rezultat neophodno je pre svega početi negu lica na vreme i to odabranim metodama kod odgovarajućeg lekara specijaliste. Starenje je dobro poznat proces - nastajanje bora, gubitak tonusa, elastičnosti kože, kolagena iz tkiva, istanjivanje epiderma (atrofija), pojava kapilara i fleka. Dobro poznavanje određenih promena u različitim životnim dobima omogućava doktoru pravilan izbor tehnika za podmlađivanje.

DEKADA 25 - 30

Smatra se da proces starenja lica počinje sa 25 godina. Zato već u tom periodu treba početi sa pravilnom negom, kao i dermatološkim tretmanima kao što su hemijski pilinzi i mikrodermoabrazija. Hemijski pilinzi daju koži svetliji i svežiji izgled, na račun bolje ishranjenosti i tonizacije kože. Mikrodermoabrazija efikasna je kod svih tipova kože, a naročito je potrebna onima koji hoće da smanje pegice, ožiljke, bore, izjednače ten, poboljšaju stanje beživotne, sive kože ogrubele pod dejstvom sunca. Ova metoda idealno je rešenje za žene sa problematičnom kožom koja je sklona pojavi akni, sa raširenim porama, malim ožiljcima.

 

DEKADA 30 - 40

Ako imate između 30 i 40 godina, onda su prvi znaci starenja prisutni u vidu bora oko očiju, između obrva, kao i nazolabijalnih bora. Ovo se sve dešava zbog nedostatka kolagena, a njegov godišnji gubitak u ovom periodu života je od 3 do 4 ml. Da bi se rešili ovi problemi, treba početi sa korišćenjem hijaluronskih filera, kao i botoksa, a za svežinu zadužena je mezoterapija lica. Hijaluron koji se koristi za popunjavanje nazolabijalnih bora prirodan je i trenutno vraća mladost koži. Mezoterapija lica jeste metoda koja nema ograničenja u pogledu godina pacijenta niti godišnjeg doba. Može se raditi i mladim manekenkama, kao i starijim ženama od 65 godina. To je moćna procedura koja dermatologu dozvoljava da za svakog pacijenta, u zavisnosti od problema, napravi poseban koktel hranjivih supstanci - hijaluron, vitamini, aminokiseline, mikroelementi.

 

DEKADA 40 - 50

Period izeđu 40 i 50 godina karakterišu bore na čelu, glabeli i oko očiju, jasno izražene marionetske i nazolabijalne bore, a počinje da vas muči i pad tonusa lica. Ukoliko do tada niste radili nikakve kozmetičke zahvate, potrebno je popuniti bore hijaluronskim filerima, a potom uraditi retinoični piling za dobijanje ujednačenog lepog tena. Ovo su idealne godine za tretman mezonitima koje popravljaju tonus kože i zaustavljaju njegov dalji pad. Oko ovih niti formira se potpuno nov kolagen u koži u periodu od dva meseca po njihovom postavljanju u kožu, a koji i posle resorpcije ostaje i pravi našu prirodnu nit. Efekat liftinga vidljiv je momentalno posle tretmana, a postojan je u toku naredna 24 meseca, kada je potrebno da se ponovi. Suština ove novine jeste efikasan lifting gornje, srednje i donje trećine lica.

 

DEKADA 50 +

Starenje kože u ovom životnom dobu ubrzava se jer je većina žena u menopauzi. Gubitak volumena lica u tom momentu je preko 45 ml. Čest problem je pad tonusa, ali i sitne bore na celom licu kao i oko usana koje bivaju tanje, a njihovi uglovi se opuštaju i daju tužan izraz. Naravno, da bi se postigao efekat prirodnog podmlađenog i osveženog  lica, možemo koristiti i hijaluron, plazmalifting,  mezoterapiju, ali najbolji lifting efekat za ovo doba upravo daje nadoknada volumena. To je danas moguće specijalnim hijaluronskim filerima koji nam daju baby face efekat. U rukama iskusnog lekara ova metoda je pre svega jednostavna, gotovo bezbolna, odnosno ne zahteva čak ni lokalnu anesteziju. Najvažnija faza celog tretmana je dobra procena i plan rada na osnovu čega utvrđujemo na kojim delovima lica treba raditi da bi se postigao najbolji efekat. Ukoliko zbog pada tonusa postoje samo izražajne nazolabijalne bore, dovoljno je blago uvećati jagodice, da se one smanje i do 60 procenata. Ukoliko postoje promene kao što su upali podočnjaci, marionetske bore i viseći obrazi, onda se ovim specijalnim hijaluronom nadoknađuje volumen jagodica, središnjeg dela lica, brade, obraza i linije vilice. Posle procene, aplikacija hijalurona vrši se specijalnom kanilom koja ne traumatizuje, a na lep i ravnomeran način možemo rasporediti materijal za mekši, mlađi, svežiji, a s druge strane potpuno prirodan izgled lica. Posle tretmana lekar nekada vrši laganu masažu, a da bi se sprečilo oticanje ili nastanak modrica stavljaju se hladne obloge na desetak minuta.

dr Nevenka Dokmanović,

spec. dermatovenerolog

 

 

 

 

makonda-tracker