3D mezoniti - novi tretman protiv bora i opuštene kože

0
Na koji način možemo da rešimo problem opuštene kože, ali i bora na licu, objašnjava naša stručna saradnica dr Ivana Filipović Marković
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Medicina stalno napreduje nalazeći rešenja za opuštenu kožu i bore. Najnoviji postupak koji će vas za 30 minuta podmladiti za pet do šest godina upravo je tretman mezonitima. Mezonit je gipka igla koja na račun svoje elastičnosti meni kao lekaru omogućava remodeliranje lica i vrata u različitim nivoima epiderma. Same niti napravljene su od biorazgradivog materijala i provučene su unutar igle. Njenim uvođenjem kroz kožu ubacuje se nit koja tu ostaje od šest do devet meseci. Za to vreme na mestu ubacivanja igle stvara se fibrozno tkivo koje zateže kožu. Pozitivni rezultati odmah se primećuju i oni traju od dve do pet godina, nakon čega se tretman ponavlja.

 

LIFTING LICA

Mezonitima se postiže neoperativni lifting lica, popunjavaju se bore između obrva, na čelu, oko očiju, usana, vrata, dekoltea, nadlaktica, stomaka i bedara. Ovaj tretman može se kombinovati sa hijaluronskim filerima, laserima i dermarolerima sedam dana nakon uvođenja niti. Postupak je apsolutno bezbedan, debljina niti je 0,1 mm, a igle su elastične i ne ostavljaju hematome, već samo tačkice od uboda nekoliko sati nakon intervencije. Osobe koje boluju od poremećaja koagulacije krvi, infekcije kože i onkoloških oboljenja, ne mogu se podvrgavati ovoj intervenciji.

 

IZBOR TRETMANA

Nakon razgovora sa pacijentom i osluškivanja želja pacijenta, pristupam tretmanu mezonitima. Lice ili tretirana regija dezinfikuju se i nakon toga aplikuje se anestetik u vidu kreme koja mora da odstoji 15 minuta. Nakon toga ubacuju se niti, a njihov broj zavisi od rezultata koji želimo da postignemo: minimalan broj je 10 za regiju oko očiju, a optimalan za celo lice oko 100 niti. Zatim se stavlja maska koja će potpuno ublažiti crvenilo i pacijent nastavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Posle nekoliko dana, osetiće se zatezanje kože, a kontrola je nakon tri do četiri nedelje. Pun efekat intervencije 3D mezonitima vidi se posle 40 do 60 dana.

 

SAVET

Često u svojoj ordinaciji savetujem da se pacijentima prvo hijaluronom popune jako duboke bore na koži, a zatim nitima poboljšamo tonus kože. Godine kada se preporučuje ovaj tretman nisu jasno definisane jer sam imala veliki broj pacijenata u tridesetim godinama koji su za veoma kratko vreme izgubili dosta kilograma pa je samim tim i tonus kože bio veoma loš. Najstariji pacijent koga sam tretirala ovom metodom imao je 78 godina. Kada god postoji realna indikacija, savetujem podvrgavanje 3D mezonitima kao veoma bezbednu i sigurnu proceduru. Postoje očekivanja da će ova metoda veoma brzo zauzeti vodeće mesto u estetskoj medicini, naravno, uz adekvatnu kućnu negu kako bi se pozitivni rezultati što duže zadržali.

 

 

makonda-tracker