Beauty Reporter: Nega crnki i plavuša

0
Koliko se nega plavuša i crnki razlikuje, na koji način treba negovati kosu i kožu tokom zime, ali i da li nam je šminka neophodna tokom hladnih dana, otkriva naša stručna saradnica Dragica Kuzman Petrović, kozmetičar
Foto: Shutterstock, Guliver
Foto: Shutterstock, Guliver

Većina žena kada želi da nešto promeni na sebi, odlučuje da kosu ofarba u svetliji ton, najčešće u plavo. Želja da postanu dopadljive plavuše često je pogrešna, bar tako tvrde stručnjaci za modu. Oni smatraju da su crnke srećne žene i kako je prava privilegija biti upravo - crnka. Takođe, pogrešno je uverenje da su plavuše nežne, a crnke grublje od njih. Crnka je ženstvena i nežna, a priroda joj je odredila dominantnu ulogu među pripadnicama lepšeg pola.

I kao što kosa odražava naše psihičko zdravlje (da li smo zadovoljne ili depresivne), to isto važi i za našu kožu. Grubo može izgledati svaka žena koja sebi ne posvećuje negu. U prirodi svake žene jeste da se doteruje i onog trenutka kada ta želja nestane, može joj se dogoditi da se nađe u emotivnom disbalansu, što uzrokuje niz problema na koži. Zato se s pravom kaže da je žena koja je pronašla sebe - dama od stila i stabilna ličnost, bilo da je plavuša ili crnka. Spoljašnjost koja odražava stanje duha, zajednički je imenitelj žena svih boja.

Ono što među njima pravi razliku jeste samo to da li su negovane ili ne. I crnke i plavuše, ukoliko žele da dominiraju i osećaju se samouvereno, moraju da posećuju stručnjaka za lepotu i da se posvete maksimalnoj nezi. Jer, suvu, osetljivu, masnu, kombinovanu ili kuperoznu kožu, mogu imati i plavuše i crnke - tu nema pravila. Sigurno je, međutim, da i jedne i druge pravilnom negom mogu dovesti do toga da imaju zdravu kožu i baršunast ten.

 

NEGA TOKOM ZIME

 

Poseban tretman koži potreban je zimi kad je ona izložena vetru, hladnoći, suvom vazduhu ili dimu u zatvorenim prostorijama. Takođe, važan je i kvalitet preparata koji se nanose na epiderm. Ovog puta preporučujem nekoliko proizvoda kozmetičke kuće PAB iz Pariza s kojom, inače, godinama sarađujem jer su se njeni preparati pokazali najefikasnijim u otklanjanju svih nedostataka na koži. Vitazen krema preporučuje se za suvu kožu kojoj je potrebna relaksacija i hidratacija. Zahvaljujući biljnim sastojcima i svojoj baršunastoj strukturi, ova krema je pravi čuvar vode u koži i zato pruža dugotrajnu hidrataciju i osećaj svežine. Vitasoft krema za dan i za noć namenjena je pripadnicama lepšeg pola koje imaju izuzetno osetljivu kožu. Krema Vitapure je pravi lek za masnu i problematičnu kožu. Savršena je u prevenciji i otklanjanju svih njenih nedostataka. Među odabranim sastojcima nalazi se i ekstrakt afričkog drveta koji ima protivupalno dejstvo. Krema uravnotežuje lučenje sebuma (masnoće), skuplja proširene pore, prikriva bubuljice i kožu čini svežom, bez masnog sjaja. Milepertuis krema umiruje i revitalizuje kuperoznu kožu sa izraženim crvenilom. Takav tip kože sreće se i kod crnki i kod plavuša.  Preporučujem je jer je pravi eliksir - koži naprosto daje novi život. Za hladne dane takođe je bitno da šminka koju koristite bude kvalitetna, kako biste i na taj način zaštitili lice od vetra i hladnoće. Usne su vrlo osetljive, pa ih zbog toga treba negovati hranljivom kremom kako ne bi došlo do njihovog pucanja, odnosno listanja. Šminkanjem žena treba, pre svega, da istakne svoj izgled kako bi delovala atraktivno. To važi i za crnku i za plavušu.

 

Dragica Kuzman Petrović, kozmetičar  www.salondragica.rs

makonda-tracker