Kako negovati kožu i kosu

0
Kosa i izgled kože fizičke su karakteristike na koje se može uticati primenom kozmetičkih proizvoda koji mogu da prekriju, prikriju, naglase, promene... Ipak, naša stručna saradnica dr Jasmina Jović otkriva da prava lepota dolazi iznutra
Foto: Guliver, Shutterstock, Story press
Foto: Guliver, Shutterstock, Story press

Kada je reč o koži i rešavanju problema gubitka kose, potrebno je poznavati građu i funkciju ćelija kože i brojne faktore koji remete njihovu prirodnu ravnotežu. Za zdravlje kože, kose i noktiju neophodno je omogućiti snabdevanje unutrašnjeg sloja, dermisa, pravilno balansiranom kombinacijom vitalnih supstanci i  hranljivih materija. Iz dermisa ove supstance dopremaju se u folikul dlake i bazu noktiju gde pomažu ishranu i formiranje zdravih ćelija. Efekti atmosfere, ishrane, starosno doba i primena kozmetičkih proizvoda i procedura jesu faktori koji utiču na hemijski sastav kose.

 

UTICAJ ATMOSFERE NA STANJE KOSE I KOŽE

Kosu i kožu štete uticaji iz spoljašnje sredine: sunčevo zračenje, zagađenje vazduha, vetar, morska voda, ili hlorisana voda bazena. Fotohemijska razgradnja cistina dovodi do velikih varijacija kad je reč o aminokiselinskom sastavu dlake. U poređenju sa korenom, izmeren je znatno manji sadržaj pojedinih aminokiselina na njenim vrhovima. Pod dejstvom UVA i UVB zraka razgrađuju se proteini kutikule dlake što predstavlja prostor za štetno delovanje hemijskih supstanci kozmetičkih proizvoda.

 

PROMENE NA KOSI USLED STARENJA

Starenje podrazumeva brojne hormonske promene u organizmu koje dovode i do istanjivanja kose, njenog sušenja i toga da vlasi sede, a dolazi i do malog smanjenja broja folikula. Uzrok istanjivanja leži u promeni anagene faze ćelijskog ciklusa. Kada dijametar dlake postaje deblji, anagena faza je duža, kada se dijametar smanjuje, znači da je anageni period kraći. Promene u trajanju ove faze odražavaju se takođe i na dužinu kose. Veličina otvora sebacealnih žlezda koje prate svaki folikul dlake zavisi od veličine žlezde, starosti i pola. Posle četrdesete otvor se smanjuje, a menja se i sastav proizvoda lojne žlezde, ali treba istaći da je isušivanje kose usled starenja češće kod žena.

 

UTICAJ HRANE NA STANJE KOSE I KOŽE

Vitamin C pomaže u  pružanju čvrstine i elastičnosti kože, štiti je od oksidativnih oštećenja i jača njen odbrambeni sistem. Niacin, vitamin A i vitamin B2 neophodni su za ishranu i razvoj kože i kose. Vitamin E i vitamin B2 štite kožu od oksidativnih oštećenja slobodnim radikalima. Gvožđe, folna kiselina i vitamini A, B2, i B12 neophodni su za formiranje krvnih ćelija i dopremanje hranljivih materija i kiseonika u dermis, koren dlake i noktiju. Biotin je neophodan za rast kose i kože. Cink je esencijalan za zdravlje kose, za razvoj i čvrstinu noktiju i za formiranje i zaštitu kože. Cistein i metionin (iz proteina soje) jesu gradivne materije za formiranje kose, kože i noktiju. Vitamin B6  pomaže ugradnju ovih gradivnih materija u ćelije.

 

OPADANJE KOSE

Ni danas ne postoji čarobna formula protiv njenog opadanja. Kada se razmišlja o tretmanu, moraju se imati u vidu brojni uzroci kao što su uticaj atmosfere na stanje kose, UV zračenje koje raskida disulfidne mostove čime se ugrožava struktura kose, razgrađuju se proteini u vlasima... Promene usled starenja podrazumevaju skraćenje faze rasta dlake, smanjenje broja folikula i menjanje sastava sebuma pa vlasi postaju tanke, suve, krte. Primenom kozmetičkih proizvoda i određenih tretmana mogu nastati trajne promene dlake što dovodi do oštećenja stabla, a nestaju tek po izrastanju nove. Šamponi i kondicioneri onda reaguju sa ćelijama unutrašnjeg sloja oštećujući ih.

Hormonski disbalans kod žena (period posle porođaja, menopauza, prekid uzimanja kontraceptivnih tableta...) može da izazove opadanje kose. Povećan nivo estrogena u trudnoći dovodi do produžetka faze rasta i smanjenja faze opadanja dlaka, pa je kosa tada voluminoznija, ima se utisak gustine. Estrogen deluje povoljno i na kožu, sintezu kolagena, vlažnost, elastičnost, debljinu i prokrvljenost, čineći je svežom i lepom. Drastična promena dešava se kada se nivo estrogena posle porođaja naglo smanji, pa veliki broj folikula uđe u fazu mirovanja, pogotovo tri meseca nakon porođaja. Nedostatak gvožđa, nepravilna ishrana i stres takođe dovede do  pojačanog opadanja vlasi i ukazuju na to da se ćelije kože, kose i noktiju moraju hraniti iznutra. Pre sveag pravilno balansiranom kombinacijom vitamina, minerala i mikroelemenata. Nemačka farmaceutska kuća proizvodi Merz Pharma dražeje, sinonim za negu lepote.  

 

Dr Jasmina Jović

Evropa lek

 

makonda-tracker