Beauty Reporter: Baza lepote u zrnu grožđa

0
Nega kože usko je povezana sa godišnjim dobom. O tome kako za lep izgled možemo iskoristiti simbol jeseni - grožđe, govori naša stručna saradnica Vesna Morina-Ristić, kozmetičarka
Foto: Shutterstock, Guliver, Story press
Foto: Shutterstock, Guliver, Story press

Ovo je period kada je veoma poželjno unositi grožđe u organizam, a poznato je koliko je ono bitno i dragoceno za negu kože lica i tela. Obiluje vrednim sastojcima koji čuvaju našu lepotu i zdravlje, a koži daje mladalački izgled. Bogato je mineralima, pre svega natrijumom, fosforom, kalcijumom, kalijumom, gvođžem, magnezijumom i florom, vitaminima A, B, C i E, a posebno polifenolima koji štite epiderm od starenja. Sok od grožđa oslobađa kožu štetnih slobodnih radikala i najbolji je antioksidans, a sadrži i voćne kiseline: jabukovu, vinsku i limunsku. Polifenoli, zbog kojih je grožđe i ušlo na velika vrata u svet kozmetike, štite kožu od štetnih uticaja, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima blagotvorni su za sve tipove kože: suvu, masnu, mešovitu i normalnu. Takođe, oni potpomažu elastičnost i vlažnost kože, daju joj zdrav i svež izgled. Uspešno usporavaju nastajanje bora, zatežu i osvežavaju zrelu kožu, a sastojci grožđa vrlo su bitni i zbog zatvaranja pora i isušivanja T zone. Ovo zdravo voće možete iskoristiti da sami napravite masku ili određenu kupku.

 

PILING ZA LICE

Nega kože počinje čišćenjem lica, to jest, odstranjivanjem šminke, masnoće i prljavštine sa površine kože kako bi delovanje maske bilo maksimalno. Pre njenog nanošenja obavezno treba uraditi piling. Može se napraviti od mase koja je ostala prilikom ceđenja soka od grožđa, a učinićete to tako što ćete je staviti u gazu i kružno trljati površinu kože. Pokvasite lice i ruke sokom od grožđa, a potom dlanove prislonite na mekinje i dobro istrljajte lice. Posle nekoliko minuta masaže pilingom, operite kožu mlakom vodom, obrišite je i nanesite masku.

 

MASKA PROTIV BORA

U skladu sa godinama, jednom ili dva puta nedeljno pripremite masku protiv bora. Umutite žumance i belance u penu pa ih pomešajte sa velikom kašikom slatke pavlake, pola šoljice soka od grožđa i jednom kašičicom grožđanog šećera koji možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Gustin ili brašno iskoristite za gustinu smese. Masku nanesite na čisto lice i držite 30 minuta, a potom isperite toplom vodom.

Nakon ovakve nege možete koristiti dnevne i noćne kreme od grožđa. Reč je o veoma dobrim kremama sa manje konzervansa nego što inače sadrže neke druge za negu lica, a obavezan je i serum od grožđa koji će ublažiti bore.

 

TREBA ZNATI

Nega kod kuće poželjna je, ali kratkotrajna. Zimi bi trebalo kožu negovati u salonu gde se određene maske i serumi jednom mesečno ubacuju duboko pod kožu novim sistemima: laserom, radio talasima i tri polar radio talasima. Kada je hladno, koža trpi jer nema sunca koje joj daje energiju. Leti možemo da koristimo manje preparata pošto imamo dovoljno D vitamina, ali kada dođe zima, koža se isuši od grejanja, pa hidratacija mora da se unese kroz pore. Da bi se koža obukla, zaštitu od vetra i hladnoće čine dnevna krema, tečni puder kao i onaj u prahu.

 

MASKA TA TELO

Pošto smo tokom leta plivanjem u slanoj morskoj vodi ili u bazenu isušili kožu, maske i tremani od grožđa pomažu njenu duboku hidrataciju. Maska od meda i grožđa povratiće joj i elastičnost i izgubljenu vodi. Ona umiruje, hrani, čisti i suzbija višak sjaja. Pomešajte dve kašičice meda sa  izblendiranim grožđem, dovoljno je da umešate 5 - 6 zrna. Kada nanesete masku, držite je pola sata, a zatim se istuširajte hladnom, pa toplom vodom. Već posle dva tretmana koža tela biće meka i povratiće vlagu.

 

Vesna Morina-Ristić, kozmetičarka

Priredila: Jasmina Antonijević

 

makonda-tracker