Beauty Reporter: Kako sprečiti prve bore na koži lica

0
Naosetljiviji delovi kože, predeo oko očiju, vrat i dekolte, počnu da stradaju čim pređemo tridesetu. O tome na koji način možemo preventivno delovati na njih, govori naš stručni saradnik Dragica Kuzman Petrović, kozmetičar, a ulogu modela rado je prihvatila g
Nina Janković, foto: Story press
Nina Janković, foto: Story press

S godinama koža postaje sve manje sposobna da deponuje dovoljne količine vlage, da stvara elastin i kolagen koji su zaduženi za njen zdrav izgled. U ovom periodu, kada manje unosimo tečnosti u organizam, koža dodatno trpi. Dešava se da nam, i pre nego što dostignemo tridesetu godinu, koža više ne bude zategnuta i glatka, pa i da se jave bore koje stvaraju brazde oko očiju.

Reč je o ozbiljnim promenama na koži i poremećaju metabolizma, zbog čega koža postaje gruba i isušena, sa smanjenom cirkulacijom. Prvi korak za dobar izgled vaše kože jeste nega u kozmetičkom salonu. Samo stručnjak za lepotu može da prepozna kakvi tretmani najviše odgovaraju vašem tipu kože i kojim preparatima najpre može da ukloni nastale nedostake. Iz kolekcije PAB, čuvene pariske kozmezičke kuće, čije preparate isključivo primenjujem u svom radu, izdvajam samo neke.

MASKE ZA KAPKE

Pravi eliksir zdravlja i relaksacije kože oko vaših očiju jesu maske bogate aktivnim elementima za omekšavanje i stimulaciju kontura i kapaka. Jedna od najboljih maski kojom su dosad postignuti najvidljiviji efekti jeste takozvana ljušteća, skidajuća maska. Ova maska se sastoji od mešavine algi, pirinčanog praha, morskog kolagena, ružinog esencijalnog ulja, neophodnih vitamina, ekstrakta kamilice i glicerina. Uspeh se brzo postiže, jer se tkivo oko očiju brzo regeneriše i postaje otporno na štetne spoljne uticaje. Koža postaje sjajna, vlažna, a bore i mali nabori oko očiju ispeglani. Umor i otoci sa kapaka nestaju. Danas veliku primenu imaju i flasteri od kavijara koji ravnaju bore, štite kožu, daju joj vlažnost i ublažavaju iritacije. Preporučujem i preparate kao što su balzam i sferozom gel za svakodnevnu negu. Treba samo da vodite računa da ih ne nanosite u velikim količinama i da izbegavate snažno utrljavanje. Za prevenciju bora korisno je da unosite bar dve litre tečnosti u toku dana, jer na taj način kožu hidrirate iznutra i poboljšavate njen tonus.

VRAT I BISTA-DEKOLTE

Takođe, osetljivi delovi kože su vrat i bista-dekolte koji su najviše izloženi lošim uticajima spoljne sredine, pre svega vetru, hladnoći, izduvnim gasovima... Ne kaže se uzalud da su vrat i grudi simbol ženstvenosti. Ukoliko ste u mogućnosti posetite salon lepote gde će strućnjak adekvatnim tretmanima vratiti vašoj koži elastičnost, tonus i svežinu. Možete koristiti i preparate sa sojom i grožđem jer su odlično sredstvo za podmlađivanje. Krema sa sojom pomaže koži pri absorpciji kiseonika, poboljšavajući time regeneraciju ćelija i proces razmene materija. Kreme sa ekstraktima grožđa daju odličan efekat, jer se u opni grožđa nalaze polifenoli koji učvršćuju kožu. Koristite preparate na bazi sastojaka iz prirode, jer na taj način činite i sami ono što je nabolje za vašu kožu.

 

Dragica Kuzman Petrović, kozmetičar 

 

 

 

makonda-tracker