Beauty reporter: Zdrava kosa i jaki nokti

0
Zdrava i negovana kosa predstavlja oličenje mladosti, lepote i zdravlja. Kvalitet kose pre svega zavisi od našeg genetskog nasleđa, ali mnogi spoljašnji faktori mogu jako da oštete njenu strukturu. Česti hemijski tretmani, feniranje, solarijum, sunčevo zračen
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opadanje kose može da bude uzrokovano hormonskom neravnotežom, naročito nakon trudnoće i u menopauzi. Ponekad se javlja sezonski u proleće i jesen, a uzrok mogu da budu i infektivni agensi. Vrlo često se  opadanje kose javlja kao posledica naglog gubitka kilograma nakon  neizbalansiranih dijeta za mršavljenje. Kada dođe do disbalansa u našem organizmu ili jakog stresa, jedna od prvih manifestacija jeste pojačano opadanje kose, njena krtost, lomljivost i gubitak sjaja. Raznovrsna i  uravnotežena ishrana bogata vitaminima, jedan je od ključnih faktora za rast zdrave i jake kose. To znači da vlasi moramo nahraniti iznutra pružajući im istovremeno i spoljašnju negu. Nedostatak određenih vitamina i minerala direktno utiče na gubitak kose, njeno istanjivanje i sporiji rast. 

Avon lak za onkte, 279 RSD

UZROCI I POSLEDICE

Bez obzira na uzrok, za opravak  i brži rast kose preporučujem kapsule Hair& Nails (kosa & nokti) italijanske fabrike ESI spa. Kapsule sadrže najvažnije aminokiseline, vitamine i oligoelemente neophodne za opravak i stimulaciju folikula dlake. Koristi se samo jedna kapsula na dan, a tretman treba da traje 2-3 meseca. Nakon trideset dana potpuno se zaustavlja opadanje, a redovnom upotrebom u narednih 60 dana stimuliše se rast kose. Redovnom primenom dobija se deblja dlaka koja je otpornija na mehanička oštećenja. Povećava se i broj dlaka u anagenoj fazi rasta. 

Hair & Nails Vitamini za kosu i nokte, 594 RSD

KOMPLEKSI VITAMINA

Sastojci  kapsula Hair& Nails  osim na rast kose, povoljno utiču i na čvrstinu noktiju, sprečavaju  listanje i lomljivost. BIOTINAX® kompleks čini osnovu preparata koji sadrži metionin, cistin i biotin (vitamin H). Metionin i cistin su aminokiseline koje stimulišu  sintezu keratina koji daje strukturu vlasi, njihovu vitalnost i elastičnost čime se smanjuje krtost i kidanje. Biotin (vitamin H) reguliše produkciju sebuma u koži glave i reguliše mašćenje kose. Cink je mikroelement esencijalan za dobro zdravlje i regeneraciju oštećenih tkiva pa tako podstiče i regeneraciju kose i noktiju. Bakar stimuliše sintezu melanina, pigmenta koji daje boju našoj kosi i koži. Selen je antioksidans,  sprečava starenje ćelija pa tako usporava i starenje kože i oštećenje kose. Vitamin E je antioksidans, bori se protiv degeneracije ćelija, čime smanjuje lomljivost kose i noktiju. Takođe, stimuliše vitalnost folikula dlake i stimuliše njihov rast. Vitamin B6 povoljno utiče na rast zdrave i lepe kose. Vitamin B5 (pantotenska kiselina) zaustavlja gubitak vlasi i stimuliše njihov rast. Folna kiselina učestvuje u sintezi keratina koji je osnovna gradivna komponenta naše kose i noktiju.

Nivea Sensation šampon za kosu, 295 RSD

 

Piše: Mr ph Saška Bogavac,

BGB Italiana

 

makonda-tracker