Hidratacija i dehidratacija kože

1
Na koji način moramo da vodimo računa o koži tokom letnjih meseci, da li je ona dovoljno hidrirana i kako to treba da radimo, objašnjava naš stručni saradnik Dragica Kuzman-Petrović, kozmetičar
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako na licu i telu osetite blago zatezanje, kao da vam je koža pomalo tesna, to je siguran znak da je ona zapravo žedna i isušena od sunca. Pobrinite se da tokom letnjih meseci obezbedite njenu kvalitetnu hidrataciju odgovarajućim kremama, losionima i serumima specijalno namenjenim za suvu kožu lica. Svaka žena posle 25. godine mora o tome da vodi računa. Danas u kozmetologiji postoje kvalitetni preparati obogaćeni organskim i neorganskim supstancama koji obnavljaju i hrane epiderm, uklanjaju mrtve ćelije i probleme isušenosti dajući koži nežan i baršunast sjaj. Iz kolekcije Pab, istoimene kozmetičke kuće iz Pariza, čije proizvode zbog dobrih rezultata već godinama koristim, mogu da vam preporučim Vitazen za suvu kožu lica, kao i Vitasoft kremu za osetljivu kožu. Oba preparata imaju svojstvo hidroregulacije, a uz to hrane i relaksiraju kožu.

 

KORIŠĆENJE HIDRATANTNIH KREMA

Eucerin krema za lice, 1.355 RSD 

Hidratantne kreme treba koristiti tokom čitave godine, a posebno u letnjim mesecima. Pošto ste lice prethodno dobro očistili losionom, pravilo je da kremu danju nanosite u tanjem sloju, a uveče u nešto debljem. Redovna upotreba hidratantne kreme imaće više efekata ukoliko povremeno koristite i takve maske u nekom od kozmetičkih salona. Preporučujem Pabovu i ADN maska koja sadrži sve najbolje što priroda nudi.

 

MELEM ZA SUVU KOŽU

Creme Hydrabsolue Krema za lice, cena po upitu 

Balsam za telo Vitalesence pravi je melem za suvu kožu jer je dugotrajno hrani. Bogat karite buterom i vitaminom E, on podstiče prirodnu zaštitu epiderma i hidrataciju. Esencijalna ulja pomorandže i cimeta stimulišu kožu i daju joj tonus, uz blagi miris kombinovan s aromom čokolade. Inače, izbegavajte kupanje sapunom i bar jednom nedeljno koristite kupke za telo koje sadrže minerale i eterična ulja, aminokiseline, vitamine i antibakterijske supstance. I na letovanju treba nastaviti s uobičajenom negom lica i tela jer je negovanu kožu lakše zaštititi od negativnih uticaja sunčevih zraka.

 

KADA TREBA NANOSITI KREME

Serum Hydrassolu, cena po upitu 

Hidratantne kreme i serume treba naneti pre preparata za sunčanje jer će na tako pripremljenu kožu oni bolje i efikasnije delovati. Naravno, pored zaštite od UV zračenja, kožu treba negovati i neposredno posle sunčanja. Preporučljive su kreme koje sadrže ulje suncokreta i kalendule,  ekstrakte aloja vere i sleza, kao i vitamin A. Ovi preparati vlaže i hrane epiderm čime ublažavaju svaku moguću reakciju zbog preteranog izlaganja suncu. Koža na taj način dobija baršunast izgled i sjaj, a bronzana boja se dugo održava. Pored korišćenja preparata koji hidriraju kožu i pomažu joj da ona zadrži elastičnost, takođe je potrebno da unosite dosta tečnosti i jedete što više voća i povrća. Takođe, morate i da se bavite sportom.

Piše: Dragica Kuzman-Petrović 

www.salondragica.rs

 

makonda-tracker