Beauty reporter: Pedikir - put do savršenih stopala

1
Lepa i negovana stopala mogu dosta toga da kažu o odnosu koji svaka žena ima prema svom izgledu, o njenom stilu i ukusu... Ovog leta u trendu su pastelne nijanse lakova koje treba da uklopite sa svojim stajlingom, a sve o pedikiru objasniće vam naš stručni sar
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lepo vreme koje donose prvi dani leta podrazumeva nošenje otvorene obuće, što znači da nokti na nogama kao i cela stopala treba da budu pažljivo negovana i sređena. Idealno bi bilo da o tome brine vaš pediker, međutim, ukoliko se odlučite da ih same sređujete kod kuće, važno je da znate nekoliko pravila. Nega stopala ne zahteva puno vremena, a kozmetički trendovi dozvoljavaju pravo poigravanje sa bojama lakova.

POTREBAN MATERIJAL

Za kućni pedikir neophodni su: metalna turpija jer papirna može da razlista nokte, piling za stopala, makazice za nokte, makazice za zanoktice, tupi skalpel, baza za nokte, preporuka je Essie, lak Opi i završni sjaj ili fiksator na primer marke Jessica. Reč je o profesionalnim preparatima kojih ima na domaćem tržištu.

Upozorenje: Ne koristiti turpije za poliranje i visoki sjaj jer one mogu da razlistaju nokatnu ploču. Zbog potencijalnog prenosa bakterija i gljivica, alat mora da bude samo vaš, čak i turpija,.   

KAKO SE RADI PEDIKIR

Stopala penaestak minuta držati potopljena u kadici u koju možete staviti nekoliko kapi kupke ili tečnog sapuna. Potom, uraditi piling stopala, pa iseći nokte i turpijom ih oblikovati. Veoma je važno ne zasecati ivice jer to može da dovede do urastanja noktiju, već ih samo blago zaobliti turpijom. Zatim, tupim skalpelom očistite nokatnu ploču, kao i deo ispod zanoktica. Makazicama isecite samo zadebljali deo zanoktica, pa prebrišite nokte tuferom natopljenim alkoholom. Namažite hranljivu bazu, zatim lak i na kraju fiksator. Poželjno je da se manikir raditi na tri nedelje.

KAKO TREBA MAZATI NOKTE

Preporuka je da se u oba sloja nanošenja laka, prvo namaže ivica nokta, zbog postojanosti laka jer je reč o delu nokta s kojeg prvo spada lak, a potom i ceo nokat. Na kraju nokatnu ploču premažite bilo kojim fiksatorom. Kada se lak osuši, u zanoktice utrljajte specijalnu hranljivu kremu za zanoktice ili bilo koju drugu hranljivu kremu za ruke. 

AKTUELNE BOJE

Trenutno aktuelne boje lakova su pastelne nijanse zelene, plave, roze, kao i

neprolazna bordo.

 

Piše: Ljubinka - Buba Dromljak,

pedikir-manikir

makonda-tracker