Story Well Being: Simbol ljubavi i zdravlja – nar

0
Glumica Kortini Koks u pauzama snimanja konzumira sočne napitke od sveže ceđenog nara
Kortni Koks; Foto: Guliver, Shutterstock
Kortni Koks; Foto: Guliver, Shutterstock

Voće puno vitamina jednostavan je opis nara koji se već vekovima koristi u narodnoj emdicina, a poznat je i kao savršen medikament, ali i zanimljiv preparat u kozmetici

Nar je voće koje je puno antioksidanata, a u podizanju imuniteta značajnu ulogu igraju vitamini A, C, E, folne kiseline i gvožđe. Biljka je poznata po tome što povoljno utiče na zdravstveno stanje ljudi koji boluju od srčanih bolesti, raka... Zanimljivo je da je nar izuzetno povoljno utiče na probelme koji su vezani za starenje, jer ima odličan anti ejdžing učinak. Žene u menopauzi koje koriste nar iz koštica mogu da pronađu odličan lek za meno pauzu i valnuge. Nar je odličan medikament i kada su u pitanju opekotine, a nedavno je otkriveno i da nar sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Ova fitohemikalija je jak antioksidant i deluje protiv raka. Istraživanja su pokazala da pomaže u prevenciji najranijih hemijskih reakcija koje mogu dovesti do raka dojke. Tokom istorije koristio se za lečenje raznih bolesti -  kao protiv upalno sredstvo, protiv kašlja, za lečenje dizenterije i hronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.

Jednostavno izvadite semenke

Ispod čvrste i tanke kore nara nalaze se stotine malih koštica okruženih prozirnom crvenom pulpom. Gorka, nejestiva membrana drži koštice, a ponekad vađenje koštica teško. Isecite kraj nara na kom je kruna i lagano ogulite koru od vrha prema dnu po četvrtinama. Potopite plod  u hladnu vodu na dva minuta i pod vodom ga razlomite. Nakon toga razdvojite koštice od kore i membrane. Koštice će potonuti na dno posude, a kora i membrana će plutati na površini. Koru i membranu bacite, a koštice ocedite i osušite.

 

Dijetetski proizvod

Istraživanja stručnjaka sa Unioverziteta u Edinburgu došli su do zaključka da nar odlično deluje kao dijetetski proizvod. Naime, nakon višenedeljnog istraživanja muškarci i žene su svakodnevno pili pola litre soka nara, a rezultati su doveli do zaključaka da nar topi masne naslage u predelu stomaka.

Kupka od nara

Osim što je ukusno voće i sok, esenciju nara možete staviti na kosu ili na kožu. Vraćanje mekoće i energije možete podstići tako što ćete u jednoj posudi pomešati četiri kašike meda, dve čaše vode, šest kašika maslinovog ulja i dve kašike soka od nara. Utrljate preparat na kožu i nakon pola sata isperite mlakom vodom.

Nar možete držati u frižideru do dva meseca, a na tamnom i hladnom mestu do mesec dana.

Ksenija Konić

makonda-tracker