Frizeri savetuju: Zaštitite kosu zimi

0
Frizerke Srna i Sofija Vam daju korisne savete o dodatnoj nezi kose po hladnom vremenu
Foto: Milena Rakočević
Foto: Milena Rakočević

U hladnim danima šta najviše šteti vlasi?

Oštra zima, hladan vetar i promene temperatura su neprijatelj broj jedan kosi. Njoj veoma šteti staticki elektricitet koji se stvara od šala, šešira i  vunene odeće. Kosa se ćeba i lomi. Kosa je na ski stazama podjednako izložena sunčevom zračenju kao i na plaži s tim što na planini imamo i štetan vetar. Ukoliko se kosa dodatno izloži snegu, kiši ili ledenim temperaturama, ona se isušuje i postaje čekinjasta. Ali i grejanje prostorija isušuje vazduh kao i vašu kožu i kosu.

Kako se hrani kosa?

To se postiže proizvodima koji kosi pružaju  hidrataciju. Time se kosa hidrira i štiti od isušivanja. Ukoliko imate kovrdžavu ili jako gustu kosu, debele dlake, koristite dubinska, jaka pakovanja koja ćete ostavljati na kosu oko pola sata dva puta u nedelju dana. S obzirom da ovakav tip kose obično zadržava ulje u korenu kose, dok je kosa na krajevima suva, veoma je važno da  pakovanje ne  nanosite u koren kose. Ako je kosa ekstremno suva jednom nedeljno uvijte kosu u plastičnu kapu i preko nje stavite vreo peskir desetak minuta. Na ovaj nacin će se dlaka otvoriti jer se potpari i pakovanje se bolje upije.

Šta treba da rade oni koji imaju tanku i paperjastu kosu?

Izbegavajte pakovanja, ona su isuviše jaka čak i za najoštećeniji tip ovakve kose. Umesto pakovanja koristite običan balsam za kosu posle svakog pranja ili regeneratore u spreju.

Šta treba izbegavati?

Koji god tip kose da imate izbegavajte da perete kosu vrelom vodom. Balsam uvek ispirajte malo hladnijom vodom nego što koristite za pranje kose, jer na taj način zatvarate folikul dlake, a kosa je sjajnija i mekša. Stajling proizvodi kao što su lak, serumi na bazi silikona, mogu da umaste koren kose i da ona  izgleda prljavo. Da bi ste se oslobodili ovoga kao i ostataka čađi, duvanskog dima koristite šampone koji su za čišćnje kose.

Kako možemo da zaštitimo kosu?

Kosu je važno zaštititi zimi kremama za krajeve. Ukoliko ih ne možete pronaći, stavite pantenol ili kremu za ruke na krajeve kose. Pokrijte kosu ukoliko idete na planinu ili ste u gradu izloženi nevremenu ili vetru.

Izbegavajte Figaro, fen i pegle. Međutim, ukoliko jednostavno morate da koristite fen ili presu da ukrotite kosu možda je vreme da sebi skratite muke i sačuvate lepotu kose jednostavnim tretmanom keratinom. Kosa postaje otporna na štetne spoljašnje uticaje.

 

makonda-tracker