Story Well Being: Žalfija - prirodni antibiotik

1
Manekenka Tamara Paunović pre nego što se opredeli za medikamente, prvo pokušava lečenje sa narodnom medicinom i čajem od žalfije

Dok čaj od žalfije čisti krv, pomaže pri izlučivanje sluzi iz disajnih organa, leči upale creva, želuca i žuči, kupka od ove biljke relaksira i neutrališe dnevni stres.

Žalfija je jedna od značajnih trava koja pomaže pri bolestima nervnog sistema, bolestima mokraćnih kanala, problemima sa bubrezima... Žalfija zbog svog gorkog ukusa više se koristi za ispiranje nego kao napitak ali kao što je već spomenuto dobar je i kao čaj. Kada ispiramo sa žalfijom lečimo upalu grla, krajnika i mnoge druge usne bolesti. Žalfija je takođe dobra za opuštanje mišića i smirenje živaca.Ona spada među najvrednije lekovito bilje. Sam naziv žalfije potiče od reči salvare, što znači spasiti, izlečiti, jer su je još stari Rimljani koristili u lečenju raznih bolesti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija. U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra i primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma. Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama.

 

Poboljšanje pamćenja

Travari koji su pre više stotina godina savetovali žalfiju za glavu i mozak znali su što rade, potvrđuju naučnici koji su dokazali da ta biljka, koja se najčešće koristi kao začin, zaista poboljšava pamćenje.

Bez poboljšanja pamćenja teško je videti kako bi uzimanje žalfije moglo pomoći učenicima. Biljku već istražuju kao potencijalni lek za Alzheimerovu bolest, na temelju starijeg istraživanja iste grupe naučnika. Tada je otkriveno da žalfija koči enzim acetilholinesterazu (AChE) koji uništava hemijskog glasnika s važnom ulogom za pamćenje. Alzheimerova bolest, najčešci oblik demencije što pogađa oko 10 miliona ljudi širom sveta, praćena je padom visine hemijskog spoja acetilholina.

Žalfija u praksi

Sedeća kupka: 2 pune šake lišća ostaviti da odstoje preko noći u hladnoj vodi 12 sati, zatim sve zagrejati do ključanja i dodati u vodu za kupanje. Preporučuje se kod nervnih oboljenja. Takođe je pogodna nakon svakodnevnog stresa, ali i za čestu relaksaciju.

 

makonda-tracker