Story Well Being: Ren – Ljut i delotvoran

0
Zbog toga što za da se ren primenjuje u ishrani kao začin uz masniju hranu, pomaže i u borbi protiv umora, koristi se i u kozmetici, glumica Mariza Tomei priznaje da redovno konzumira ovu korenastu biljku
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

ČEMU SVE SLUŽI REN

Ren je višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo sa Mediterana i iz zapadne Azije. Za ishranu se koriste mesnati podzemni izdanci - koren. Ren se upotrebljava kao začin i dodatak jelima, ali i u medicinske svrhe. Koristi se svež koren, koji ima ljut miris i ukus, ali i sveža biljka s cvetovima. Koren se vadi od juna do novembra, a list se bere od maja do oktobra. U ishrani se koristi kao jak začin, nastrugan i začinjen, najčešće uz masniju hranu. Dragocen je kao stimulator organima za varenje jer izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Deluje i na obnavljanje oštećenih, korisnih bakterija u crevima. Ovaj izuzetni začin svojom ljutinom zagreva ceo organizam i nezaobilazan je sastojak dobre kuhinje.

ANITOKSIDANT

Ren je izuzetna biljka koja čisti ceo organizam, ubrzava metabolizam i trebalo bi da bude češće zastupljen u ishrani, naročito tokom zimskih meseci. Ishrana bogata renom pomaže i u otklanjanju umora. Ren se posebno preporučuje u ishrani dijabetičara, pa je korisno da ga konzumiraju što više. Još od srednjeg veka ova biljka se koristi i kao lekovito sredstvo od kojeg se prave čajevi, sirupi, obloge...

Treba biti obazriv, jer više od 80 g soka od korena rena izaziva povraćanje, bez obzira na način upotrebe, a već 15 do 20 g semena rena koje je kuvano u vodi može prouzrokovati dijareju i povraćanje.

 

REN U KOZMETICI

Sirće od rena: 50 g rendanog rena držite osam dana u 1 litru vinskog ili jabukovog sirćeta. Ovako pripremljeno sirće je veoma ukusan začin za salate, a preporučuje se kao dobro sredstvo protiv pega od sunca, osipa prouzrokovanih alergijom na sunce ili za lečenje i smirivanje bubuljica i akni. Ove tegobe otklonićete ako povremeno ugrožena mesta premažete ovako spremljenim sirćetom.

RECEPTI NA BAZI RENA

Protiv upale sinusa

Inhaliranje renom smanjuje bol, a sinusi se čiste od sekreta. Na zagrejanu ringlu stavite šerpu sa narendanim renom, prekrijte glavu peškirom i udišite isparenja pet do deset minuta. Najbolje je da to uradite pred spavanje. Postupak ponovite nekoliko puta.

Protiv glavobolje

Na potiljak stavite kašu od narendanog rena. Ali morate biti oprezni i držati je samo minut, dva, skloniti, isti vremenski period, pa opet ponoviti proces. Ren nagriza kožu, zato pažljivo sa ovim oblogom.

Čaj za jačanje pluća

Dnevna doza ovog čaja je dve do tri male šolje. Priprema: 10 g narendanog rena prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da stoji nekoliko minuta. Procedite i pijte mlako.

Vino od rena protiv čira na želucu

Koristi se za lečenje čira na želucu. Prema starom kineskom receptu, da bi se napravilo ovo vino potrebno je 50 g korena rena držati sedam dana u litri kvalitetnog belog vina. Uzima se jedan 1 dl napitka, dva puta na dan, pre jela.

makonda-tracker