Karanfilić je osušeni cvetni pupoljak biljke iz Indonezije ima oblik klina i naziva se klinčić, a od svih začina je najbogatiji eteričnim uljem
Lekovita svojstva pupoljka karanfilića
Sušeni cvetni pupoljci tropskog drveta karanfilića imaju široku primenu u kulinarstvu. Većina jela od mesa i ribe sadrže prah ove začinske biljke koja se koristi i kao dodatak mnogim sosovima, toplim napicima i konzervisanim namirnicama. Jedan do dva karanfilića poboljšaće ukus obroka. Karanfilić se može koristiti i u medicinske svrhe. Ukoliko vas usred noći probudi jaka zubobolja, bol će uminuti desetak minuta pošto izgrickate mirišljavi cvet ove biljke. Takođe, ukoliko primetite da su vam se desni zacrvenele i natekle, skuvajte čaj od karanfilića. Prokuvajte 200 mililitara vode, pa je prelijte preko tri cveta karanfilića i pustite da odstoji desetak minuta. Ovim čajem ispirajte usnu duplju ili, još bolje, popijte mlak čaj. Karanfilić ima antiseptičko i protivupalno dejstvo i bolje od bilo kojeg farmakološkog sredstva može da eliminiše afte i zubobolju. Dobar je u lečenju malarije, tuberkuloze, kolere i drugih bolesti izazvanih parazitima, bakterijama, virusima i gljivicama, uključujući i kandidu. Jača imunološki sistem. Karanfilić ima prijatno aromatičan i jak miris, a ukus mu je ljut. Prilikom žvakanja oseća se gorčina
Karanfilić u kozmetici
Ulje karanfilića bogato je eugenolom koji se u medicini koristi kao antiseptik i lokalni anestetik, a zbog svojih aromatskih osobina karanfilić je našao široku primenu u industriji kozmetike i parfema. Dezinfikuje i greje kožu pa je pogodan kod reumatizma i dobar je borac protiv celulita. Poboljšava cirkulaciju. Sapun sa karanfilićem pogodan je za osobe sa masnom kožom, a fino samleveni pupoljci pruđaju ugodan osećaj prilikom pilinga.
Dijeta sa đumbirom
Pomešati po 30 g đumbira, karanfilića i cimeta i svakog jutra pola sata pre obroka uzimati kašičicu smese razmućene u 2 dl vode (može i sa manje vode). Uz korigovanu ishranu zagarantovan je gubitak svih suvišnih kilograma. Osušeni cvetni pupoljci karanfilića su jakog, prijatnog mirisa i gorkasto -ljutkastog ukusa. Koriste se za pripremanje slanih jela, poslastica, toplih napitaka (jogi čaj), a za postizanje arome dovoljno je svega nekoliko klinčića. Deluje kao antiseptik.
Kuvano vino:
SASTOJCI
1 litar crnog vina,
4-5 supenih kašika šećera, petnaestak pupoljaka karanfilića,
muskatni oraščić (narendan po ukusu),
cimet mleveni (po ukusu),
crni biber mleveni (po ukusu).
PRIPREMA
Kuvati dok ne provri.
Ksenija Konić