Tanja Frleta: Prirodna nega zuba

1
Stomatolog dr Tanja Frleta iz stomatološke ordinacije Alhena objašnjava kako je najbolje da negujemo desni
foto: Tamara Radanović Dragović
foto: Tamara Radanović Dragović

Prema holističkom pristupu, zdravstveno stanje desni je projekcija stanja kompletnog organizma. Zato, nega desni započinje pravilnom ishranom uz adekvatan dnevni unos vitamina, minerala i ostalih gradivnih materija. Nega desni postiže se uklanjanjem zubnih naslaga redovnim pranjem zuba minimum dva puta dnevno, adekvatnom, mekanom četkicom pravilnom tehnikom pranja, kao i povremenom primenom lekovitih tečnosti za ispiranje usne duplje.

Koji su prirodni lekovi najbolji za održavanje higijene usne duplje?

Sočna, zelena jabuka je veoma efikasna za mehaničko čišćenje zuba kao i paste za zube na bazi gline. Posebno su delotvorni antiseptički čajevi od nane, žalfije, eukaliptusa, karanfilića kao i tinktura nevena koja je blagotvorna za oporavak obolelog potpornog aparata zuba.

Da li je važno koji se kaladont koristi?

Izbor kvalitetnog kaladonta veoma je bitan. Ne treba se rukovoditi cenom, već sastavom zubne paste, to jest zastupljenošću prirodnih sastojaka u preparatu. Takođe, treba često menjati vrstu paste, radi smanjivanja rizika negativnog dejstva hemijskih supstanci na zube i desni.

Koliko često treba ići kod zubara i menjati četkicu za zube?

Radi konstatovanja stanja zdravlja zuba i desni potrebna je poseta stomatologu na svakih 4-6 meseci. Zubnu četkicu treba menjati na svaka dva meseca, i obavezno posle preležanih virusnih i bakterijskih infekcija.

Preporučujete li izbeljivanje zuba?

Neka odricanja: smanjenje konzumiranja kafe, čaja, crnog vina kao i cigareta uz nedeljno pranje zuba pastom od gline u kombinaciji sa 3% hidrogenom doprinose očuvanju beline zuba. Povremeni, kratki osvežavajući tretmani kojima se zubima vraća svetla boja primenom profesionalnih ph neutralnih preparata jedanput godišnje ne može da šteti zubnom tkivu. Uslov je da se ovakvo beljenje obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Na koji način kombinujete prirodne lekove?

U ordinaciji Alhena vrlo često kombinujemo Bahove cvetne kapi za uklanjanje straha koji je česti pratilac stomatoloških intervencija, antiseptične čajeve, propolis za afte i arniku pre i u toku hirurških zahvata. Oni su dobitna kombinacija u očuvanju zdravlja usne duplje. Sačuvati zdrav osmeh znači sačuvati celokupno zdravlje organizma.

TAGOVI: 123lepota
makonda-tracker