Story Well being: Saša Ružić – Moderne vežbe

2
Les mills instruktor Saša Ružić preporučuje vam najbolji način da ove zime svoje telo dovedete u top formu
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Šta je TBW?

Reč je o fitnes programu namenjenom ljudima koji žele da zategnu svoje mišiće i dovedu svoje telo u savršenu formu. Cilj časa jeste da uz pravilan rad i veliki broj ponavljanja svake vežbe dođemo do željenih rezultata. Čas traje 60 minuta i uključuje vežbe koje poboljšavaju snagu, kondiciju i fleksibilnost celog tela. Akcenat se stavlja na mišiće gluteusa, nogu i stomaka, ali neretko se rade i vežbe za ruke i leđa.

Kako izgleda klasičan trening?

Počinje petominutnim zagrevanjem uz vežbe iz klasičnog aerobika, a posle toga ulazimo u zonu vežbi kojima radimo više grupa mišića istovremeno. Najčesću kombinaciji čine čučnjevi ili iskoraci sa nekom od vežbi za ruke. Posle toga sledi kratka, ali jača, kardio zona, čime podižemo puls, a zatim se ponovo vraćamo na  statične vežbe bez skakanja. na kraju treninga rade se vežbe za oblikovanje trbušnih mišića uz obavezan stretching.

Da li se koriste neki posebni rekviziti?

Koriste se razni rekviziti: mali i veliki tegovi, steperi, trake , lopte... Svaki rekvizit ima svoju funkciju, čini čas interesantnijim i zabavnijim, i povećava efekte nekih vežbi. Ponekad se koristi više rekvizita na jednom treningu, a ponekad je samo jedan dovoljan. Bitno je da se svaki naredni čas razlikuje, kako bi se u toku nedelje angažovao što veći broj mišića.

Kojim osobama se preporučuje ovaj trening?

Trening se može prilagoditi svim tipovima vežbača. Oni koji su u boljoj formi koristiće veće opterećenje i više rekvizita, početnici će iste vežbe raditi ali uprošćeno i sa manjim opterećenjem. Međutim, već posle nekoliko uvodnih treninga svaki vežbač vidi napredak, a samim tim i težina treninga se povećava.

makonda-tracker