Story Well-Being: Raskošni miris zrelih dunja

0
Kao omiljeni plod jeseni, pa čak i kod starih Grka, dunja ima višenamensku korist, odlična je za spravljanje džemova i kompota, koristi se u kozmetičke svrhe, ali i kao ukras sa divnom aromom
foto: Shutterstock, Profimedia
foto: Shutterstock, Profimedia

Dunja potiče iz jugozapadne Azije, odnosno iz Persije i Anadolije, a poznata je i pod nazivom sidonijska kruška. Zanimljivo je da drvo ove biljke može da naraste i do sedam metara, a raste i u obliku grma.

Stari Grci su je pripremali tako što bi je izdubili, napunili medom, stavljali u pleh i pekli. U njihovoj mitologiji simbolizovala je ljubav i sreću. Zanimljivo je da su Rimljani iz dunje dobijali eterična ulja koja su koristili u parfemima. U Francuskoj je poznata već vekovima, a koristi se ne samo u kuhinji već i u kozmetičke svrhe, kao i u medicini. Dunja koju mi poznajemo razlikuje se od dunje iz zapadne Azije i tropskih područja, gde je mekša i sočnija. U područjima hladnije klime ovo voće je privlačnog oblika, bogate žute boje kad je zrelo, i ima jak, pomalo težak miris.

Energetska i nutritivna vrednost

Sirova  dunja u 100 g ima 57 kcal, od čega 0,40% proteina, 0,1% masti, 15,3% ugljenih hidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, a sadrži i puno taninskih tvari. Odličan je izvor vitamina C, dok semenke sadrže 15% ulja i proteina, uz mali udeo amigdalina.

Dunja kao medikament

Sok od dunje skuvan sa jednakim delom šećera dobro je sredstvo protiv plućnih bolesti i bolesti grla. Budući da dunja steže, preporučuje se sirup od ovog voća za lečenje rana, a pomaže i kod dijareje.

Zanimljivosti

 

  • Dunje čuvajte u zatvorenoj, plastičnoj vrećici do dva meseca ili ih stavite u činiju za voće i čuvajte na sobnoj temperaturi, a u tom će slučaju prostor poprimiti njen raskošan miris.
  • Na portugalskom jeziku naziv za dunju je marmelo. Odatle potiče naziv marmelada, koja se prvobitno pravila od dunje.
  • Dunja se upotrebljava u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, a zbog sadržaja sluzi povoljno deluje na probavne organe.
  • Čaj od semenki dunje koristio se za smirenje, nesanicu i protiv lošeg zadaha.

 

Džem od dunja

 

SASTOJCI: 600 g očišćenih dunja, 400 ml vode, 2 kašičice limunovog soka, 1 kašičica naribane limunove korice, 400 g šećera, 1 vrećica želatina

PRIPREMA: Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od semenki i narežite na kockice. Dodajte im limunov sok, limunovu koricu i vodu te kuvajte 10 minuta. Želatin pomešajte s dve kašičice šećera, umešajte u narezane dunje i mešajući kuvajte na laganoj vatri dok ne prokuva. Dodajte potom ostatak šećera, uz stalno mešanje. Pustite neka masa provri, kuvajte još tri minuta i pri tom uklanjajte penu. Vrući džem izlijte u čiste i zagrejane staklene tegle i odmah zatvorite.

makonda-tracker