UŠTEDITE VREME

ULJE ČAJEVCA, JOJOBA, UREA: Ukoliko ste ljubitelj mokasina, sandalica i papuča, došlo je vreme za pravu negu STOPALA!

0

Pete su deo tela koji je stalno "u upotrebi" i zbog toga su sklonije isušivanju od ostatka stopala.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bliži nam se leto, pa tako i potreba za mokasinama, sandalama i papučama, koje se naročito slažu uz suknje i lepršave haljine. Ali kako bismo otkrili svoja stopala bez neprijatnosti, trebalo bi na ove načine da ih negujete.

 

Kupka

 

U lavor se sipa četiri litra vruće vode i dodaju tri velike kašike soda bikarbone. Kada se soda rastopi, stopala u kupku i treba ostati tako 20-ak minuta. Na kraju se istrljaju kamenom ili turpijom za pete i obilno se namažu hranjivom kremom ili vazelinom i treba navući čarape.

 

Kod jako ispucalih peta ovaj tretman treba raditi svaki dan i tako pet do sedam dana u nizu. Potom se napravi pauza od nedelju dana i ponovi. Jednom kada se pete vrate u normalu i ponovno postanu mekane, važno ih je takvima održavati i jednom nedeljno im priuštiti ovakvu kupku i obilato mazanje kremom.

 

Tretman uljem

 

Ulje može delovati čudesno na kožu peta, ali kako se teško upija, najbolje je birati kreme koje ga imaju u sastavu. Obavezni sastojci dobre kreme za negu kože stopala su: ši puter, ulje čajevca, jojoba, lanolin i urea.

 

Ulje jojobe poznato je po hidratantnim svojstvima, odlično oponaša prirodni sebum te podstiče prirodnu, zdravu proizvodnju ulja u slojevima kože. Takođe je dobro u zadržavanju vlage u koži. Ulje čajevca, s druge strane, deluje i antigljivično i antibakterijski i pomaže ako primetite da su vam pete "požutele".

Čisti lanolin je verovatno najbrže delujući sastojak za ispucale pete i suvu kožu. To je ujedno i sredstvo za ublažavanje pa pomaže eliminisanju tvrdih začepljenja nastalih tokom godina.

 

stopala, nega stopala
foto: Shutterstock

Pri tuširanju i kupanju koristite kamen za pete

 

Tokom svakog kupanja ili tuširanja koža peta se mora nežno očisti kamenom za pete uz nanošenje hranjive kreme.

 

"Samo par minuta trljanja kamenom nakon kupanja i nikad neće biti problema sa kožom" - savetuje Jin Sun Čoi, vlasnica salona u Njujorku.

 

Kod jako tvrde kože ostavite masku preko noći

 

Jednom do dva puta nedeljno treba na kožu pete naneti preparate uz dodatak različitog postotka salicila u kombinaciji sa ureom. Kod većih problema sa zadebljalom kožom pete tokom noći treba zamotati u najlonsku foliju nakon nanošenja ovih preparata.

 

Pete su deo tela koji je stalno "u upotrebi" i zbog toga su sklonije isušivanju od ostatka stopala. Peta zaštićena debljim slojem kože, što još dodatno otežava hidrataciju i probijanje kreme do unutarnjih slojeva kože, što ne znači da ne možete imati lepe pete, nego da je potreban dodatni trud.

 

 

makonda-tracker