MALI TRIKOVI

NEGA KOŽE JE VAŽNA U SVIM ŽIVOTNIM DOBIMA: Ovako treba da izgleda bjuti rutina devojaka i starijih dama!

0

Nikada ne treba propuštati priliku da negujete svoje lice.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

DVADESETE

 

Stručnjaci se slažu da su dvadesete dekada u kojoj se treba koncentrisati na održavanje i prevenciju, a osnove su naravno hidratacija i zaštita od sunca. Zlatni standard hidratacije jestehijaluronska kiselina koja realno odgovara svim tipovima kože. Potražite formulu koja kombinuje hijaluronsku kiselinu različite molekularne težine za hidrataciju koja pokriva različite slojeve kože. Zaštita od sunca je jednostavno obavezna. Uvek. Stepen te zaštite ne mora uvek biti isti, ali biti je mora. Nema mesta pregovorima.

Još jedna od stvari koja se sve ćešće razvija u dvadesetim godinama jesu akne u odrasloj dobi čak i ako ih niste imali kao mlađi. Regulacija sebuma i temeljno čišćenje pora pomaže da se one drže pod kontrolom i tu na scenu stupaju salicilna i azelainska kiselina, a za regeneraciju cink.

 

TRIDESETE

 

Prve krupnije promene na koži počinju da se primećuju između tridesete i četrdesete godine pa je vreme da se preventivnim dodaju i korektivne mere. Sve do sredine tridesetih većina oštećenja nastaje zbog spoljašnjih faktora (poput sunca) ali nakon te tačke, na starenje počinju ozbiljnije da utiču i unutrašnji faktori poput glikacije. Ovo u prevodu znači da se smanjuje kvalitet vezivnog tkiva što se na koži prikazuje u vidu sitnih linije i bora, kao i gubitku tonusa. Dakle, na zaštitu od sunca i hidrataciju, krajnje je vreme dodati antioksidanse kakav je, na primer, vitamin C i ali i početi sa nižim konventracijama sastojaka koji će boostovati proizvodnju kolagena - od peptida pa sve do retinola i retinoida ali i AHA kiselina.

 

ČETRDESETE

 

U četrdesetim znaci starenja postaju vidljiviji zato što koža postaje tanja i manje elastična zbog usporavanja sinteze kolagena, a ovo se na licu pored linija i borica vidi i kao gubitak volumena. Pored toga što postaje tanja, koža u četrdesetim proizvodi manje sebuma i manje se znoji (u prevodu, treba vam temeljan ali blaži čistač koji neće isušiti kožu). Ovo je period u kom počinju da se vide tamni podočnjaci, proširene pore, bore oko očiju i grublja i suvlja tekstura kože. Dakle, treba koristiti intenzivnu hidrataciju ali i efikasne aktivne sastojke za obnavljanje kože: antioksidanse,vitamin C, retinol i retinoid. Na duge staze će benefite doneti svakodnevna upotreba AHA kiselina - glikolne, laktične i mandelične. Iako ne čiste dubinu pora, kiseline iz ove grupe imaju niz drugih korisnih svojstava: ujednačavaju teksturu kože i njenu boju, ubrzavaju ćelijski turnover, uklanjaju sitne bore i daju koži sjaj.

 

PEDESETE

 

Ovo je dekada u kojoj se kod žena obično odvijaju velike hormonske promene što se, naravno, odražava i na kožu. Koža se istanjuje i gubi volumen što je neophodno nadoknaditi bogatim hidratantnim sredstvima koja sadrže ceramide i sastojke koji zadržavaju vlagu unutar kože poput emolijenata i okluziva dok aktivni anti-ageing sastojci koji boostoju sintezu kolagena treba da budu više koncentracije.

 

ŠEZDESETE I SEDAMDESETE

 

Ukoliko do sada niste, obavezno počnite sa jakim anti-ageing aktivnim sastojcima poput retinola i retinoida, a ispod njih koristite hidratcijske boostere za intenzivnu hidrataciju i smanjenu iritaciju. Pored toga, rigorozno čuvajte kožu od štetnih uticaja okoline, posebno UV zraka. Odlučite se za bogate teksture hranjivih krema koje će koži pružiti i deo masnoće koji joj fali i sprečiti gubitak vlage. Izbegavajte agresivne tretmane nakon sedamdesete godine.

 

 

makonda-tracker