Manja Babović: Slatki ukus mladosti

Pre skoro pet godina, manekenka Manja Babović otkrila nam je da u svojoj tašnici uvek ima Labello ili sjaj za usne i mada se retko šminka, ponekad se odlučuje za vesele i jake boje make upa, koje su siguran način da joj se popravi raspoloženje
0
1 / 4 Foto: Milena Rakočević

Mladost je najvažniji adut svake tinejdžerke, to je ono što je uvek in i zato je veoma bitno da delujete prirodno, a to nećete postići uz prejake tonove i preteranu količinu šminke. Ipak, ako se spremate za neku dobru žurku, možete pustiti mašti na volju i upustiti se u eksperimente sa roze, žutom ili plavom bojom. Budući da se bavi modelingom, plavokosa manekenka Manja Babović već zna sve trikove za postizanje savršenog looka, ali privatno najčešće koristi rumenilo i sjaj za usne.

- Tokom dana se veoma retko šminkam. Kada se spremam da sa drugaricama odem u kafić ili diskoteku, prekrijem podočnjake i stavim glos. U stvari, u mojoj torbici uvek ćete naći Labello, bez njega nigde ne idem. Devojkama mojih godina ne preporučujem da nanose mnogo make upa zato što on šteti koži. Naravno, ponekad mi prija da stavim senke jačih tonova, posebno ukoliko mi se slažu uz garderobu. Vesele boje, koje smo koristili na snimanju za Story, podsećaju me na leto i one u svako doba mogu da mi poprave raspoloženje, pa se za njih, ako mi tako dođe, odlučujem i tokom zimskih meseci.

Bitno je da pravite razliku između dnevne i večernje šminke, koja je upadljivija i kao takva znak lošeg ukusa ukoliko se nosi danju. Pitate se šta ako pred izlazak nemate dovoljno vremena da promenite kompletan izgled. I za to postoji rešenje, ali uvek morate imati na umu da mlade devojke ne bi trebalo da koriste senke i karmine napadnih boja. Dovoljno je da malo osvežite već postojeći make up i spremne ste za lud noćni provod.

Prvi korak predstavlja stavljanje podloge, odnosno pudera u nijansi što približnijoj vašem tenu. Tokom jeseni i zime, čak i ako mislite da ste suviše bledi, izbegavajte tamni puder, vaše bi lice s njim izgledalo neprirodno. Normalno je da ljudi u to doba godine imaju svetliji ten, šminka treba da vas ulepša i zato mora da bude diskretna. Nije cilj da se vidi kako ste našminkane, već u prvi plan treba istaći najlepše atribute vašeg lica.

Kada je reč o očima, roze boja u potpunosti odgovara tinejdžerkama i veoma je aktuelna. Najbolje su trikolor senke sastavljene od najsvetlije do najtamnije nijanse, koje se nanose od unutrašnje ka spoljašnjoj strani gornjeg kapka. Ako želite da vam oči izgledaju krupnije, belom olovkom iscrtajte liniju ispod donjih trepavica i obavezno stavite  maskaru, ali ne preterujte s količinom.

Usne će izgledati najprivlačnije ako se namažu sjajem. Ukoliko baš želite, možete se odlučiti za neki u boji. Što se tiče rumenila, prvo ga nanesite na jagodice (usnama uvucite lice da biste ih istakli), a zatim na čelo, bradu i nos.

Ne šminkajte se po svaku cenu i suzdržite se od kupovine jeftine kozmetike, jer ona može da naškodi vašoj nežnoj koži, nenaviknutoj na šminku. Pošto mlade dame još nemaju bore, teški tečni puderi im nisu ni potrebni. Takođe, oni su i pogubni, jer ma koliko kvalitetni bili, zatvaraju pore i koži ne dozvoljavaju da diše. Ono što nijedna tinejdžerka ne bi nikako smela da zaboravi jeste čišćenje lica, koje je obavezno neposredno pre nanošenja šminke, ujutru i pred spavanje.

Ana Rundo Mitić

Tekst je objavljen u 62. broju magazina Story, 28. novembra 2006. godine

makonda-tracker