Fitnes poznatih – Biljana Cincarević: Tehnika koja relaksira organizam

0
Poslednjih pola decenije joga i meditacija osvežile su život slikarke Biljane Cincarević koja je zahvaljujući njima stekla duhovni mir, ali i odličnu fizičku kondiciju
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

- Jogu i meditaciju praktikujem već pet godina. Prijatelj mi je preporučio kurs joge, jogijskog disanja i meditacije koji je tada vodio Indijac Prasana. Ranije sam išla na fitnes vežbe, ali mi je trebalo nešto više jer sam imala potrebu i za duhovnim vežbama. Snažne i veoma efikasne tehnike disanja povećavaju energiju i duboko relaksiraju telo i um. Kada se tehnika nauči može i kod kuće da se sprovodi. Potrebno je izdvojiti oko 30 minuta dnevno za vežbe kojima iz dana u dan poboljšavamo svoje fizičko i mentalno zdravlje, entuzijazam, kao i snagu duha - kaže Biljana koja s posebnom pažnjom vodi računa o svojoj ishrani.

- Jedem organsku hranu, dok genetski modifikovanu izbegavam kao otrov. Ujutro popijem čašu mlake vode i šolju zelenog čaja, zatim odradim po 20 minuta joge, disanja i meditacije. Nakon toga sledi doručak, jedna voćka i najčešće žitarice i suvo voće sa mlekom od prosa, ili klice sa paradajzom ili krastavcem, malo oraha, kandiranog voća i ajvara, koji mi je omiljeno jelo. Inače trudim se da u mojoj ishrani bude više zastupljena presna hrana – kaže Biljana.

JOGA

Joga može da predstavlja mnoge stvari za različite ljude. Naši snažni delovi tela teže da budu fleksibilni, a naši fleksibilni delovi da budu snažni. Joga može da da predivan osećaj uravnoteženosti tela, uma i duha. Naučićete da slušate svoje telo na potpuno nov način. Biće dana kada će ono biti raspoloženo za izazov – da radite na snazi i ravnoteži. Nekad će tražiti da ga otvorite i istegnete – sa mnogo nijansi između. Dozvolite svom telu i umu da se prebace u stanje u kojem će oporavak biti omogućen. Ovo će pružiti vašem centralnom nervnom sistemu šansu da poništi efekte stresa, povreda i negativnosti bilo koje vrste. Vreme kada oporavljamo sve svoje sisteme daje nam prostor da se balansiramo i centriramo – fizički, mentalno, emotivno i duhovno.

makonda-tracker