Fitnes poznatih – Maja Nikolić: Pilates se uči, ali i voli

0
Voditeljka Jutarnjeg programa RTS-a Maja Nikolić pilates vežba nešto više od godinu dana
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

- S obzirom na to da je moja instruktorka Nevena Mašić licencirana za pilates predložila mi je da probamo s tim vežbama i osetila sam da mi leže. Prvih desetak časova utrošila sam na učenje osnovnih pozicija jer, ako se ne izvode pravilno, nemaju efekat. Isto važi i za instruktora, ako nije stručan, postoji rizik od povreda. Pilates poboljšava držanje, učvršćuje mišiće koji drže kičmeni stub, trbušne i mišiće leđa. Sada osećam da mi se promenilo držanje tela, a pilates je dobro kombinovati sa kardio vežbama, najbolje pre treninga, ili sa intenzivnim šetnjama. U sebi ima i elemente joge, opuštanja, iziskuje smirenost i koncentraciju. Takođe mi veoma prijaju večernje šetnje, koje su prilika za razgovor i razmišljanje - kaže voditeljka i otkriva način svoje ishrane.

- Trudim se da 80 odsto vremena jedem 80 odsto pravilno izabranu hranu. Ne podnosim gladovanje, iscrpljujuće dijete, i za mene je rešenje da jedem izbalansirano, zdravo i redovno - opisuje Maja.

PILATES


Pilates sistem vežbanja su nekada praktikovali samo profesionalni plesači i sportisti, a danas je prilagođen svima. Brojne svetske zvezde poput Madone i Ume Turman izgradile su vitko i snažno telo zahvaljujući pilatesu. I osnivač ovog programa, Jozef Pilates (rođen 1880. godine u Nemačkoj), verovao je u sposobnost kontrole ljudskog uma nad telom i svojim primerom preneo ideju o stvaralačkoj moći kreiranja ravnoteže duha i tela koju svako od nas poseduje. U osnovi su jednostavni pokreti koji aktiviraju površinske i duboke mišiće, najčešće mišiće u predelu stomaka, karlice i donjeg dela leđa, zatim bokova i bedara. Tehnika zahteva dosta koncentracije sa ciljem kontrole pokreta iz samog centra kako bi izvođenje bilo što preciznije i u skladu sa specifičnim načinom disanja. Telo dobija drugačiji izgled i sa istom kilažom. Držanje je pravilno, pa dobijate na visini, a pokreti postaju graciozniji.

makonda-tracker